Ételtcsakokosan

Fűszernövények 1.

2018. március 22.

A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer élvezeti értékét. A különböző nemzetiségű konyhákban különböző fűszereket használnak, felhasználásukban szinte minden nemzet más fantáziát lát. Magyarországon kiemelkedő szerepe van a főzésben a borsnak és a fűszerpaprikának, amelyek közül a Kalocsai és a Szegedi fűszerpaprika hungarikum lett. A kurkuma szó hallatán az indiai, míg a bazsalikom vagy az oregánó fűszerekről az olasz, esetleg a görög konyha jut az eszünkbe.

gulyás
Fűszerpaprika (Capsicumannuum)
Az érett piros színű fűszer-vagy cseresznyepaprikából nyerik, melyet szedés után megszárítanak, majd változó mennyiségű paprikamaggal őrölnek. Minél nagyobb a mag aránya, a fűszer annál csípősebb és halványabb színű. Az ételeknek nem csak az ízét, de a színét is biztosítja. A paprika minőségét a színtartalom és színtartósság, az ízharmónia, valamint az őrlemény finomsága, tisztasága határozza meg. A minőség szempontjából kiemelkedően fontosak még a termőhely adottságai.  Így Magyarországon kialakultak a kalocsai és szegedi paprikatermelő vidékek, hiszen az itteni talajokon, a jellegzetes domborzati és klimatikus viszonyok között a paprika kiváló minőségű termést tud adni. A fűszerpaprika-őrleményt négy minőségi kategóriába soroljuk: különlegescsemegeédesnemesrózsa; csípősség tekintetében lehet csípősenyhéncsípős vagy csemege.
Kalocsa_Paprika_Múzeum
Fekete Bors (Pipernigrum)
A bors a legkeresettebb fűszerek egyike, ami egy trópusi kúszócserje fürtös,csonthéjas termése. Attól függően, hogy a borsot melyik érési szakaszban szedik le, beszélhetünk fekete, fehér, zöld és vörös borsról. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. Ha a termést még éretlenül, zölden szedik le és a termésfallal együtt szárítják, a bogyók felülete barnásfekete lesz – így készül a fekete bors. A vörös bors különlegesség, a már teljesen érett szemeket leszedik, majd sós-ecetes páclébe teszik és így hozzák forgalomba, manapság szárított formában is jelen van a piacon.
A fekete bors a legcsípősebb fajta. Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, húspácok ízesítésére, emellett a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek pikánssá tételére is. Minél finomabbra őröljük a borsot, annál jobban érezhető az aromája. De vigyázat! Az őrölt bors hamar veszít aromájából, ezért érdemes közvetlenül felhasználás előtt darálni.
Egészségre gyakorolt hatásai közül kiemelkedő, hogy stimulálja a savtermelést, elősegíti az emésztést. Azonban izgatja a bélrendszert, így sok diétában borsikafűvel kell helyettesíteni. Csípőssége miatt élénkítő, vízhajtó hatása következtében segíti a méreganyagok kijutását a szervezetből.
black-pepper-233983_960_720
Oregánó vagy szurokfű (Origanumvulgare)
A mitológia szerint Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel adott boldogságot az embereknek. Innen, illetve a növény termőterületéből ered az oregánó megnevezés. Az oregánó egy félcserje leveleinek szárításával és morzsolásával készül. A szárított fűszer ízének intenzitása majdnem háromszorosa a frisshez képest. Friss oregánó vásárlásakor meg kell figyelni, hogy a növény ne legyen hervadt. A szárított oregánót zárt üvegben, hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni.
A szurokfű jól passzol elsősorban a paradicsomos ételekhez, de ízesíthető vele mindenféle hús és egyes zöldségek, mint például a karfiol, a brokkoli vagy a cukkini. A fokhagymával, a petrezselyemmel, a zsályával, a kakukkfűvel, a borssal és a bazsalikommal jól összeillik. Erőteljes íze miatt desszertekhez nem vagy csak kis mennyiségben használjuk fel.
Főzés során jelentősen veszít ízéből, ezért érdemes a főzés végén az ételhez adni. A friss oregánó jó rost- és vitaminforrás, vasat, mangánt és kalciumot tartalmaz. Hatékony fertőtlenítő, vírusölő szerként ismert, jótékonyan hat az emésztésre, emellett enyhíti a megfázásos tüneteket is.
ori
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Tanácsok utazóknak

eteltcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató