Ételtcsakokosan

Tojásos-gombás lecsó

2014. július 7.
Tojásos-gombás-lecsó1--400x253

Tojásos-gombás-lecsó1--400x253

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 75 dkg paradicsom
  • 1,5 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen
  • 20 dkg gomba
  • 5 tojás
  • só, bors
  • olaj/zsír

Elkészítése:

A hagymákat megpucoljuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk a zsiradékot, és megdinszteljük benne a hagymát. Közben megmossuk, kicsumázzuk a paprikát, csíkokra vágjuk. Ha hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a paprikát. Pár percig nagyobb lángon forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Amíg fő a paprika, készítsük elő a paradicsomot és a gombát. A gombát alaposan tisztítjuk meg, öblítsük le, szeleteljük fel. A paradicsomot mossuk meg, hámozzuk meg, szeletjük fel. A paradicsom héját könnyedén lehúzhatjuk, ha tetejét X alakban bemetszük, és pár másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe dobjuk. Ha a paprika már összeesett és üvegesedni kezdett, adjuk hozzá a paradicsomot és a gombát. A keveréket sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük tovább, amíg minden megpuhul. A tojásokat egyesével felütjük, a lecsóhoz adjuk és állandó kevergetés közben készre sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
  • Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Azonnal el kell fogyasztani?…

eteltcsakokosan

Tojásfejtés természetesen

eteltcsakokosan

Zselésítsünk!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató