- 3 nagy fej vöröshagyma
- 75 dkg paradicsom
- 1,5 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen
- 20 dkg gomba
- 5 tojás
- só, bors
- olaj/zsír
Elkészítése:
A hagymákat megpucoljuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk a zsiradékot, és megdinszteljük benne a hagymát. Közben megmossuk, kicsumázzuk a paprikát, csíkokra vágjuk. Ha hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a paprikát. Pár percig nagyobb lángon forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Amíg fő a paprika, készítsük elő a paradicsomot és a gombát. A gombát alaposan tisztítjuk meg, öblítsük le, szeleteljük fel. A paradicsomot mossuk meg, hámozzuk meg, szeletjük fel. A paradicsom héját könnyedén lehúzhatjuk, ha tetejét X alakban bemetszük, és pár másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe dobjuk. Ha a paprika már összeesett és üvegesedni kezdett, adjuk hozzá a paradicsomot és a gombát. A keveréket sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük tovább, amíg minden megpuhul. A tojásokat egyesével felütjük, a lecsóhoz adjuk és állandó kevergetés közben készre sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
- A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
- Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
- A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
- Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.