A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Ilyenkor érdemes lefagyasztani a terményeket, amikor magas a vitamintartalmuk. Az üzletekben évszaktól függetlenül mindig lehet kapni mirelit zöldséget, gyümölcsöt és félkész élelmiszereket, de ha van nagyobb mélyhűtőnk vagy hűtőládánk, magunknak tölthetjük fel télire élelmiszerrel.
A fagyasztás segítségével a romlékony ételek, élelmiszerek eltarthatósága igen nagy mértékben megnövelhető. A fagyasztás tartósító hatása azon alapul, hogy a hőmérséklet csökkentésével a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll. A fagyasztót –18 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten célszerű tartani. Használjunk hűtőhőmérőt a hőmérséklet ellenőrzésére!
Néhány kivételtől eltekintve (pl. héjas tojás, sajtok, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök) szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen, vagy akár készételként is. Egyes élelmiszerek minőségére azonban kifejezetten káros a fagyasztás. A magas zsírtartalmú élelmiszerek például hajlamosak szétválni fagyasztás során, és a zsír is gyorsan „avasodik”.
A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtőzacskóba tegyük. Így egyrészt megakadályozhatjuk az élelmiszer kiömlését, másrészt megelőzzük, hogy kiszáradjon.
Érdemes a saját kertünkből származó, illetve megbízható helyen vásárolt terményeket és az általunk készített ételeket lefagyasztani, hiszen ezekről tudjuk biztonsággal megmondani, hogy mivel kezelték, s hogy milyen alapanyagokból készültek.
Fagyasztási tippek
- Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk csak élelmiszert a fagyasztóba!
- Annyi élelmiszert fagyasszunk le egyben, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után.
- Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el.
- A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos!
- Figyeljünk arra, hogy milyen dobozban vagy zacskóban fagyasztjuk le az élelmiszert – keressük a hópelyhet, illetve a feliratot!
- Ne használjunk kartondobozt vagy újrafelhasznált műanyag dobozokat, flakonokat, ezeket ugyanis nem fagyasztásra tervezték.
- A dióbél és a darált mák könnyen megavasodhat, ezért ajánlatos őket mélyhűtőben tárolni.
A darát, lisztet, cukrot és egyéb papírzacskós, porállagú élelmiszert érdemes nejlonba becsomagolva egy hétre a mélyhűtőbe tenni, hogy megszabaduljunk az esetleges molylepkelárváktól és egyéb hívatlan vendégektől.
Kapcsolódó cikk:
Fotó: yahoo.com