Ételtcsakokosan

Már most gondoljunk a télre!

2016. augusztus 4.

A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Ilyenkor érdemes lefagyasztani a terményeket, amikor magas a vitamintartalmuk. Az üzletekben évszaktól függetlenül mindig lehet kapni mirelit zöldséget, gyümölcsöt és félkész élelmiszereket, de ha van nagyobb mélyhűtőnk vagy hűtőládánk, magunknak tölthetjük fel télire élelmiszerrel.

A fagyasztás segítségével a romlékony ételek, élelmiszerek eltarthatósága igen nagy mértékben megnövelhető. A fagyasztás tartósító hatása azon alapul, hogy a hőmérséklet csökkentésével a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll. A fagyasztót –18 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten célszerű tartani. Használjunk hűtőhőmérőt a hőmérséklet ellenőrzésére!

Néhány kivételtől eltekintve (pl. héjas tojás, sajtok, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök) szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen, vagy akár készételként is. Egyes élelmiszerek minőségére azonban kifejezetten káros a fagyasztás. A magas zsírtartalmú élelmiszerek például hajlamosak szétválni fagyasztás során, és a zsír is gyorsan „avasodik”.

e6PXmVORCny_kERfq2R1ozS6RfI

A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtőzacskóba tegyük. Így egyrészt megakadályozhatjuk az élelmiszer kiömlését, másrészt megelőzzük, hogy kiszáradjon.

Érdemes a saját kertünkből származó, illetve megbízható helyen vásárolt terményeket és az általunk készített ételeket lefagyasztani, hiszen ezekről tudjuk biztonsággal megmondani, hogy mivel kezelték, s hogy milyen alapanyagokból készültek.

Fagyasztási tippek

  • Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk csak élelmiszert a fagyasztóba!
  • Annyi élelmiszert fagyasszunk le egyben, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után.
  • Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el.
  • A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos!
  • Figyeljünk arra, hogy milyen dobozban vagy zacskóban fagyasztjuk le az élelmiszert – keressük a hópelyhet, illetve a feliratot!
  • Ne használjunk kartondobozt vagy újrafelhasznált műanyag dobozokat, flakonokat, ezeket ugyanis nem fagyasztásra tervezték.
  • A dióbél és a darált mák könnyen megavasodhat, ezért ajánlatos őket mélyhűtőben tárolni.

A darát, lisztet, cukrot és egyéb papírzacskós, porállagú élelmiszert érdemes nejlonba becsomagolva egy hétre a mélyhűtőbe tenni, hogy megszabaduljunk az esetleges molylepkelárváktól és egyéb hívatlan vendégektől.

Kapcsolódó cikk:

Fotó: yahoo.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

Oktatási nagyköveteket keres a Nébih

szucseva

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató