Ételtcsakokosan

Már most gondoljunk a télre!

2016. augusztus 4.

A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Ilyenkor érdemes lefagyasztani a terményeket, amikor magas a vitamintartalmuk. Az üzletekben évszaktól függetlenül mindig lehet kapni mirelit zöldséget, gyümölcsöt és félkész élelmiszereket, de ha van nagyobb mélyhűtőnk vagy hűtőládánk, magunknak tölthetjük fel télire élelmiszerrel.

A fagyasztás segítségével a romlékony ételek, élelmiszerek eltarthatósága igen nagy mértékben megnövelhető. A fagyasztás tartósító hatása azon alapul, hogy a hőmérséklet csökkentésével a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll. A fagyasztót –18 °C-on vagy az alatti hőmérsékleten célszerű tartani. Használjunk hűtőhőmérőt a hőmérséklet ellenőrzésére!

Néhány kivételtől eltekintve (pl. héjas tojás, sajtok, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök) szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen, vagy akár készételként is. Egyes élelmiszerek minőségére azonban kifejezetten káros a fagyasztás. A magas zsírtartalmú élelmiszerek például hajlamosak szétválni fagyasztás során, és a zsír is gyorsan „avasodik”.

e6PXmVORCny_kERfq2R1ozS6RfI

A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtőzacskóba tegyük. Így egyrészt megakadályozhatjuk az élelmiszer kiömlését, másrészt megelőzzük, hogy kiszáradjon.

Érdemes a saját kertünkből származó, illetve megbízható helyen vásárolt terményeket és az általunk készített ételeket lefagyasztani, hiszen ezekről tudjuk biztonsággal megmondani, hogy mivel kezelték, s hogy milyen alapanyagokból készültek.

Fagyasztási tippek

  • Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk csak élelmiszert a fagyasztóba!
  • Annyi élelmiszert fagyasszunk le egyben, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után.
  • Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el.
  • A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos!
  • Figyeljünk arra, hogy milyen dobozban vagy zacskóban fagyasztjuk le az élelmiszert – keressük a hópelyhet, illetve a feliratot!
  • Ne használjunk kartondobozt vagy újrafelhasznált műanyag dobozokat, flakonokat, ezeket ugyanis nem fagyasztásra tervezték.
  • A dióbél és a darált mák könnyen megavasodhat, ezért ajánlatos őket mélyhűtőben tárolni.

A darát, lisztet, cukrot és egyéb papírzacskós, porállagú élelmiszert érdemes nejlonba becsomagolva egy hétre a mélyhűtőbe tenni, hogy megszabaduljunk az esetleges molylepkelárváktól és egyéb hívatlan vendégektől.

Kapcsolódó cikk:

Fotó: yahoo.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Vizsgaidőszakban is csak okosan!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató