Hozzávalók a galuskához:
50 dkg liszt
2 egész tojás
2 evőkanál olaj
1 dl tej
só, víz
A tetejére ízlés szerint és a tálaláshoz:
tojás
reszelt sajt
füstölt, pirított szalonna
saláta levél
Elkészítés:
A tojást a liszttel, a zsiradékkal, tejjel és annyi vízzel elkavarjuk, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Ezután forró, sós vízbe szaggatjuk a galuskát, fakanállal kavargatjuk. Akkor van készen, ha a galuska feljön a víz tetejére.
Közben a szalonnát zsírjára pirítjuk és kiszedjük a szalonnát belőle. A galuskát leszűrve hideg vízzel leöblítjük, és a forró szalonnazsírba tesszük, ráütjük a felvert tojásokat, és kevergetve elkészítjük a tojásos nokedlit.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal és a pirított szalonnakockákkal, valamint tehetünk mellé salátalevelet vagy egyéb friss zöldségeket.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás!
- Mindig ügyeljünk az eltarthatósági időkre is!
- A lisztet használat előtt szitáljuk át!
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, mossuk meg langyos vízzel, majd töröljük szárazra, hogy a koszos víz nehogy az ételbe csöpögjön!
- Ezután a tojásokat egyesével külön tálkába üssük le, és ellenőrizzük az állagukat, mielőtt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz.
- A nyers tojással érintkező eszközök esetében figyeljünk, hogy ne érintkezzenek a készétellel!
- A tojásos galuska mellé helyezett salátalevelet alaposan mossuk meg, távolítsuk el a földmaradványokat, és csöpögtessük le! Hasonlóan járjunk el egyéb, leginkább a primőr zöldségek esetében is.
- Az elkészült ételt hűtve tároljuk, és 1-2 napon belül fogyasszuk el!