Ételtcsakokosan

Süti kezdőknek, mi az?

2016. október 10.

A legegyszerűbb sütemények közé tartozik a muffin, a sütés nélküli édességek és a gofri, eredeti néven waffle. Mivel hihetetlenül finom érdemes beszerezni egy gofrisütőt, és ha egyszer belejövünk, akkor folyamatosan sütni fogjuk reggelire, uzsonnára vagy vacsorára.

A gofrit még melegen kell fogyasztani, tetejét megkenve lekvárral, csoki vagy vanilia öntettel, nutellával, esetleg tejszínnel és gyümölccsel, juharsziruppal illetve fogyaszhatjuk kizárólag porcukorral is. A tészta gyorsan elkészül, csak össze kell keverni a hozzávalókat, nem is kell várni, mint mondjuk a palacsintánál. Íme egy recept a sok közül.

waffles-1262895_640

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 12 dkg margarin
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg cukor
  • só ízlés szerint

Elkészítése

A lisztet kimérjük és beleszitáljuk egy keverőtálba, rászitáljuk a sütport is. Egyesével feltörjük a tojásokat és a liszthez adjuk, megolvasztjuk a margarint és a tejjel együtt csomómentesre keverjük a tésztát, közben a cukrot is belekeverjük. Elővesszük a gofrisütőt és merőkanállal kis adag tésztát öntünk a rácsokra, lecsukjuk és 3-4 percet várunk, míg mindkét oldala aranybarnára sül.

Tippek

  • Kísérletezzük ki, hogy mi az a mennyiség, ami nem folyik ki sütés közben a rácsokról. Inkább kevesebbel kezdjük és folyamatosan növeljük a tészta adagokat.
  • A gofri akkor van kész, amikor az alsó és felső része is ropogós.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.
  • Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel. Mosás után a tojás nem tárolható!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Folytatódik a Maradék nélkül

eteltcsakokosan

Sonka tudakozó

eteltcsakokosan

Ünnep

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató