A legegyszerűbb sütemények közé tartozik a muffin, a sütés nélküli édességek és a gofri, eredeti néven waffle. Mivel hihetetlenül finom érdemes beszerezni egy gofrisütőt, és ha egyszer belejövünk, akkor folyamatosan sütni fogjuk reggelire, uzsonnára vagy vacsorára.
A gofrit még melegen kell fogyasztani, tetejét megkenve lekvárral, csoki vagy vanilia öntettel, nutellával, esetleg tejszínnel és gyümölccsel, juharsziruppal illetve fogyaszhatjuk kizárólag porcukorral is. A tészta gyorsan elkészül, csak össze kell keverni a hozzávalókat, nem is kell várni, mint mondjuk a palacsintánál. Íme egy recept a sok közül.
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 db tojás
- 12 dkg margarin
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- só ízlés szerint
Elkészítése
A lisztet kimérjük és beleszitáljuk egy keverőtálba, rászitáljuk a sütport is. Egyesével feltörjük a tojásokat és a liszthez adjuk, megolvasztjuk a margarint és a tejjel együtt csomómentesre keverjük a tésztát, közben a cukrot is belekeverjük. Elővesszük a gofrisütőt és merőkanállal kis adag tésztát öntünk a rácsokra, lecsukjuk és 3-4 percet várunk, míg mindkét oldala aranybarnára sül.
Tippek
- Kísérletezzük ki, hogy mi az a mennyiség, ami nem folyik ki sütés közben a rácsokról. Inkább kevesebbel kezdjük és folyamatosan növeljük a tészta adagokat.
- A gofri akkor van kész, amikor az alsó és felső része is ropogós.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.
- Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel. Mosás után a tojás nem tárolható!
- A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.