Ételtcsakokosan

Süti kezdőknek, mi az?

2016. október 10.

A legegyszerűbb sütemények közé tartozik a muffin, a sütés nélküli édességek és a gofri, eredeti néven waffle. Mivel hihetetlenül finom érdemes beszerezni egy gofrisütőt, és ha egyszer belejövünk, akkor folyamatosan sütni fogjuk reggelire, uzsonnára vagy vacsorára.

A gofrit még melegen kell fogyasztani, tetejét megkenve lekvárral, csoki vagy vanilia öntettel, nutellával, esetleg tejszínnel és gyümölccsel, juharsziruppal illetve fogyaszhatjuk kizárólag porcukorral is. A tészta gyorsan elkészül, csak össze kell keverni a hozzávalókat, nem is kell várni, mint mondjuk a palacsintánál. Íme egy recept a sok közül.

waffles-1262895_640

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 12 dkg margarin
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg cukor
  • só ízlés szerint

Elkészítése

A lisztet kimérjük és beleszitáljuk egy keverőtálba, rászitáljuk a sütport is. Egyesével feltörjük a tojásokat és a liszthez adjuk, megolvasztjuk a margarint és a tejjel együtt csomómentesre keverjük a tésztát, közben a cukrot is belekeverjük. Elővesszük a gofrisütőt és merőkanállal kis adag tésztát öntünk a rácsokra, lecsukjuk és 3-4 percet várunk, míg mindkét oldala aranybarnára sül.

Tippek

  • Kísérletezzük ki, hogy mi az a mennyiség, ami nem folyik ki sütés közben a rácsokról. Inkább kevesebbel kezdjük és folyamatosan növeljük a tészta adagokat.
  • A gofri akkor van kész, amikor az alsó és felső része is ropogós.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.
  • Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel. Mosás után a tojás nem tárolható!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Ünnep

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató