Ételtcsakokosan

Tojásallergiával is édes az élet

2014. február 5.

Egy nagyon kedves barátunk kisgyerkőce (bár már 9 éves nagyfiú már), tojásallergiás. Az allergia –  így ezen fajtája is – már nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek életében is egyre gyakrabban  jelen van.
A tojásallergia legtöbbször bőrtünettel, ekcémával, hasi panaszokkal mutatkozik meg. Megjelenhet már a csecsemőkortól kezdve, az anyai táplálkozással összefüggésben, de természetesen a genetikának is nagy szerepe van.
salmonellaA tojásallergia ráadásul nagyon sokszor összekapcsolódhat csirkehús-érzékenységgel is, ezt keresztallergiának hívjuk. És ez még fokozódhat mondjuk tyúktoll-allergiával is – de nem festem az ördögöt a falra! Nézzük inkább, hogyan lehet édes az élet tojás nélkül is!
A történetünkhöz hozzátartozik, hogy a család az allergiát a lehető legtermészetesebb módon kezeli, együtt élnek a kihívással. A kisfiú egészen pici kora óta tud saját allergiájáról, a kerülendő élelmiszerekről, és hatalmas fegyelmezettséggel kezeli mindezt! Na, ne higgyétek, hogy egy vékonyka, beteges, zárkózott fiúcskáról van szó! Egy rendkívül mozgékony kis csibész ő, aki benne van minden „jóban”, ami a suliban adódik  🙂
A pozitív gondolkodás, a dolgok elfogadása nagyon fontos. Kihozni belőle a legtöbbet, ez legyen a cél!
A család asszonyai összefogtak, és kísérletezni kezdtek sokféle étellel, hogy változatos, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálék kerüljön az asztalra. A húsok, zöldségek, tésztafélék elkészítése megoldható tojás nélkül is, bár nagy odafigyelést igényel számukra mindez.
Az édességek viszont igazi kihívást jelentettek!
Az anyuka hihetetlen kreativitással áll ehhez a dologhoz is. Olyan „sütikölteményeket” készít, amelyek látványa is külön élvezeti forrás, és az ízük nemcsak az allergiával küzdőknek okoz újabb meglepetést.
Legyen például a Túrós-csokis piskóta, családunk nagy kedvence is, melyet megosztok most Veletek!
Hozzávalók:

  • 450 g átszitált finomliszt
  • 6 ek kakaó
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 300 g cukor vagy 450 g barnacukor
  • 125 ml olaj
  • 300 ml víz
  • 2 ek almaecet

Ezekből a hozzávalókból kell a piskótát kikeverni, tortaformába önteni, majd kisütni. (Az esztétika kedvéért a tészta megemelkedett részét le lehet vágni, és csak a sima lappal dolgozni. A leeső daraboknak a család többi tagja szokott örülni 🙂
A tortához való túrókrém elkészítése:

  • 3 csomag zselatin fix
  • 75 dkg túró
  • 7,5 dl tejszín
  • a szükséges cukormennyiség kalkulálható a zselatin tasakok számától függően
  • ízlés szerint reszelt citromhéj (biocitromot vagy vegyszerrel nem kezelt citromhéjat használjatok csak ehhez!)

A piskótaalap készen van, azt korábban már kisütöttük, félretettük. Miután összekeverjük a túrókrémet, ezt is beleöntjük a tortaformába, hogy egyformák legyenek. A tortát csak másnap állítjuk össze, így addig a hűtőben tároljuk. Alul van a szép barna tészta, aztán rá a „megformált” túrókrém, majd mehetnek rá különböző ízű gyümölcsök. Ha valaki inkább egyszerűbben gondolkodik, akkor mondjuk, csak epret, meggyet stb. halmozzon a tetejére.
Nem kötelező elem, de a gyümölcsöket le lehet önteni gyümölcsmázzal is. Ízlés szerint karamellizálj barnacukrot, és főzd össze fagyasztott gyümölccsel!
Az elkészült tortát hűtőben tároljuk, és minél hamarabb fogyasszuk el.
Nekünk volt szerencsénk belekóstolni ebbe a mennyei finomságba, és azóta is újra ezt kérjük, ha náluk vendégeskedünk 🙂
Remélem, hogy kedvet csináltam a tojásmentes diétákhoz is, és elkészítitek otthon ezt a süticsodát!

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Grépfrút

eteltcsakokosan

A tudatos halvásárlás aranyszabályai

eteltcsakokosan

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató