Ételtcsakokosan

Tojásallergiával is édes az élet

2014. február 5.

Egy nagyon kedves barátunk kisgyerkőce (bár már 9 éves nagyfiú már), tojásallergiás. Az allergia –  így ezen fajtája is – már nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek életében is egyre gyakrabban  jelen van.
A tojásallergia legtöbbször bőrtünettel, ekcémával, hasi panaszokkal mutatkozik meg. Megjelenhet már a csecsemőkortól kezdve, az anyai táplálkozással összefüggésben, de természetesen a genetikának is nagy szerepe van.
salmonellaA tojásallergia ráadásul nagyon sokszor összekapcsolódhat csirkehús-érzékenységgel is, ezt keresztallergiának hívjuk. És ez még fokozódhat mondjuk tyúktoll-allergiával is – de nem festem az ördögöt a falra! Nézzük inkább, hogyan lehet édes az élet tojás nélkül is!
A történetünkhöz hozzátartozik, hogy a család az allergiát a lehető legtermészetesebb módon kezeli, együtt élnek a kihívással. A kisfiú egészen pici kora óta tud saját allergiájáról, a kerülendő élelmiszerekről, és hatalmas fegyelmezettséggel kezeli mindezt! Na, ne higgyétek, hogy egy vékonyka, beteges, zárkózott fiúcskáról van szó! Egy rendkívül mozgékony kis csibész ő, aki benne van minden „jóban”, ami a suliban adódik  🙂
A pozitív gondolkodás, a dolgok elfogadása nagyon fontos. Kihozni belőle a legtöbbet, ez legyen a cél!
A család asszonyai összefogtak, és kísérletezni kezdtek sokféle étellel, hogy változatos, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálék kerüljön az asztalra. A húsok, zöldségek, tésztafélék elkészítése megoldható tojás nélkül is, bár nagy odafigyelést igényel számukra mindez.
Az édességek viszont igazi kihívást jelentettek!
Az anyuka hihetetlen kreativitással áll ehhez a dologhoz is. Olyan „sütikölteményeket” készít, amelyek látványa is külön élvezeti forrás, és az ízük nemcsak az allergiával küzdőknek okoz újabb meglepetést.
Legyen például a Túrós-csokis piskóta, családunk nagy kedvence is, melyet megosztok most Veletek!
Hozzávalók:

  • 450 g átszitált finomliszt
  • 6 ek kakaó
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 300 g cukor vagy 450 g barnacukor
  • 125 ml olaj
  • 300 ml víz
  • 2 ek almaecet

Ezekből a hozzávalókból kell a piskótát kikeverni, tortaformába önteni, majd kisütni. (Az esztétika kedvéért a tészta megemelkedett részét le lehet vágni, és csak a sima lappal dolgozni. A leeső daraboknak a család többi tagja szokott örülni 🙂
A tortához való túrókrém elkészítése:

  • 3 csomag zselatin fix
  • 75 dkg túró
  • 7,5 dl tejszín
  • a szükséges cukormennyiség kalkulálható a zselatin tasakok számától függően
  • ízlés szerint reszelt citromhéj (biocitromot vagy vegyszerrel nem kezelt citromhéjat használjatok csak ehhez!)

A piskótaalap készen van, azt korábban már kisütöttük, félretettük. Miután összekeverjük a túrókrémet, ezt is beleöntjük a tortaformába, hogy egyformák legyenek. A tortát csak másnap állítjuk össze, így addig a hűtőben tároljuk. Alul van a szép barna tészta, aztán rá a „megformált” túrókrém, majd mehetnek rá különböző ízű gyümölcsök. Ha valaki inkább egyszerűbben gondolkodik, akkor mondjuk, csak epret, meggyet stb. halmozzon a tetejére.
Nem kötelező elem, de a gyümölcsöket le lehet önteni gyümölcsmázzal is. Ízlés szerint karamellizálj barnacukrot, és főzd össze fagyasztott gyümölccsel!
Az elkészült tortát hűtőben tároljuk, és minél hamarabb fogyasszuk el.
Nekünk volt szerencsénk belekóstolni ebbe a mennyei finomságba, és azóta is újra ezt kérjük, ha náluk vendégeskedünk 🙂
Remélem, hogy kedvet csináltam a tojásmentes diétákhoz is, és elkészítitek otthon ezt a süticsodát!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Zsázsa az ablakban

eteltcsakokosan

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató