Ételtcsakokosan

Tojás – mikor mire ügyeljünk?

2016. május 27.
food-eggs

A tojás alapélelmiszer, sok étel alapja vagy fontos hozzávalója, így nem mindegy hogy milyen körülmények között használjuk.
food-eggs

Az üzletben vagy a piacon

Ne vegyük meg a hiányos jelölésű, sérült, törött, szennyezett héjú tojást! Érdemes megjegyezni,  hogy a helyi piacon vásárolt tojások esetében találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet. Ha üzletben vásárolunk tojást, minden esetben nézzük meg a dobozon található minőség-megőrzési időt. A tojás minőség-megőrzési ideje a tojásrakástól számított 28 nap. Ne vásároljunk lejárt tojásokat!

A tojáson található jelölésekről itt olvashat bővebben.

Tárolás

A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tároljuk. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek. A tojásokat dobozban tartva tároljuk és ha hűtő belsejébe tegyük, ne az ajtónál lévő polcokra. A dobozon olvasható minőségmegőrzési-idő segít abban, hogy mindig kifogástalan, biztonsággal fogyasztható tojás kerüljön az asztalunkra.

A keményre főtt tojást, ha hűtőszekrényben volt tárolva, legkésőbb egy héten belül el kell fogyasztani. A nyers tojást tartalmazó ételeket ne tároljunk. Tojásos ételmaradékot mihamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. A maradék ételt fogyasztás előtt át kell forrósítani, nem elég csak meglangyosítani.

Felhasználás

A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és alaposan öblítsük le.

Mindig ellenőrizzük a tojásokat felhasználás előtt. Erre két módszert is tudunk:

 1. Helyezzük vízbe a tojásokat és nézzük meg, feljönnek-e a felszínre, vagy lent maradnak az edény alján – a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén.
 2. Törjük fel egyesével a tojást egy kis tálkába és állaga, szaga alapján döntsünk, hogy felhasználjuk-e. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

 • Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk!
 • Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon fel. Feltört tojást ne tároljon, mielőbb használja fel.
 • Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
 • A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75°C felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
 • A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.
 • Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
 • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
 •  Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
 • Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Padlizsán

eteltcsakokosan

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató