Ételtcsakokosan

Tojás – mikor mire ügyeljünk?

2016. május 27.
food-eggs

A tojás alapélelmiszer, sok étel alapja vagy fontos hozzávalója, így nem mindegy hogy milyen körülmények között használjuk.
food-eggs

Az üzletben vagy a piacon

Ne vegyük meg a hiányos jelölésű, sérült, törött, szennyezett héjú tojást! Érdemes megjegyezni,  hogy a helyi piacon vásárolt tojások esetében találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet. Ha üzletben vásárolunk tojást, minden esetben nézzük meg a dobozon található minőség-megőrzési időt. A tojás minőség-megőrzési ideje a tojásrakástól számított 28 nap. Ne vásároljunk lejárt tojásokat!

A tojáson található jelölésekről itt olvashat bővebben.

Tárolás

A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tároljuk. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek. A tojásokat dobozban tartva tároljuk és ha hűtő belsejébe tegyük, ne az ajtónál lévő polcokra. A dobozon olvasható minőségmegőrzési-idő segít abban, hogy mindig kifogástalan, biztonsággal fogyasztható tojás kerüljön az asztalunkra.

A keményre főtt tojást, ha hűtőszekrényben volt tárolva, legkésőbb egy héten belül el kell fogyasztani. A nyers tojást tartalmazó ételeket ne tároljunk. Tojásos ételmaradékot mihamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. A maradék ételt fogyasztás előtt át kell forrósítani, nem elég csak meglangyosítani.

Felhasználás

A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és alaposan öblítsük le.

Mindig ellenőrizzük a tojásokat felhasználás előtt. Erre két módszert is tudunk:

  1. Helyezzük vízbe a tojásokat és nézzük meg, feljönnek-e a felszínre, vagy lent maradnak az edény alján – a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén.
  2. Törjük fel egyesével a tojást egy kis tálkába és állaga, szaga alapján döntsünk, hogy felhasználjuk-e. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk!
  • Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon fel. Feltört tojást ne tároljon, mielőbb használja fel.
  • Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
  • A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75°C felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
  • A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.
  • Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
  • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
  •  Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
  • Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Jeges finomság

eteltcsakokosan

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Tippek fagyasztott zöldségek, gyümölcsök vásárlásához, tárolásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató