Ételtcsakokosan

Tojás és ünnep

2015. december 22.

Ünnepektől függetlenül is figyeljünk a tojásra és a tojásos ételekre. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amikre érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor, felhasználásakor és a tojásos étel tárolásakor.

Ellenőrizzük a tojást, mielőtt felhasználjuk
1. módszer: vízbe helyezni és ellenőrizni, hogy feljön-e a felszínre, vagy lent marad az edény alján – a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén.
2. módszer: egyesével feltörni a tojásokat egy kis tálkába és állaga szaga alapján döntsünk, hogy felhasználjuk-e. Érzékszervileg ellenőrizve használja fel,  ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
A tojás minőségmegőrzési ideje a tojásrakástól számított 28 nap. A minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát a tojás dobozán/karton jelölő címkén tüntetik fel.

1c35b55e7aa23820ee6280bfeeab91f2

Figyeljük a kódokat

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban  helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

01. Baranyaindex
02. Bács-Kiskun
03. Békés
04. Borsod-Abaúj-Zemplén
05. Csongrád
06. Fejér
07. Győr-Moson-Sopron
08. Hajdú-Bihar
09. Heves
10. Komárom-Esztergom
11. Nógrád
12. Pest
13. Somogy
14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
15. Jász-Nagykun-Szolnok
16. Tolna
17. Vas
18. Veszprém
19. Zala
20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

Tojással kapcsolatos élelmiszerbiztonsági tanácsok:

 1. Ételmérgezést okozhatnak azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, melyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve. Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, nagy darabban egyben sütött húsok. Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.
 2. A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk.
 3. Ne vegyék meg a hiányos jelölésű, sérült, törött, szennyezett héjú tojást!
 4. A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.
 5. A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
 6. Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.
 7. A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
 8. Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon fel. Feltört tojást ne tároljon, mielőbb használja fel.
 9. Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető.
 10. Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
 11. A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
 12. A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.
 13. Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
 14. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
 15. Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
 16. Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.

Tojás a hűtőben

Termék Hűtőben Fagyasztóban
Nyers tojás 3 – 4 hét Ne fagyasszuk le héjastul! Ha mindenképpen le szeretnénk  fagyasztani, akkor törjük fel, keverjük el a sárgáját és a fehérjét és úgy fagyasszuk le.
Nyers tojásfehérje 2 -4 nap 12 hónap
Nyers tojás sárgája 2 -4 nap  A sárgája nem fagy könnyen/nem fagyasztható.
Főtt tojás 1 hét Ne fagyasszuk le

Forrás: http://www.foodsafety.gov/keep/charts/eggstorage.html

Képek forrása: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kéklő savanykás bogyók

eteltcsakokosan

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

eteltcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató