Ételtcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

2019. augusztus 19.

Pár fontos szabályt összegyűjtöttünk, amelyeket érdemes saját és mások egészsége miatt is betartani a nyaralás idején, legyen az utcai étkezde vagy a szálloda étterme.

  • Kemping, panzió

Közös hűtő esetén mindent dobozoljunk vagy zacskózzunk be, tüntessük fel rajta nevünket, elérhetőségünket (szobaszám, sátorozó hely stb.), és úgy tegyük a közös hűtőbe. Első pillantásunk a hűtő külsejének és belsejének tisztaságára szegeződjön. Merjünk szólni a személyzetnek, vagy ha erre valamiért nincs lehetőség, takarítsuk ki mi magunk a használni kívánt hűtőt.
A második dolog, amire figyelni kell, hogy a hűtő elég hidegre van-e beállítva. Ha nem érezzük megfelelően hidegnek (+ 5 0C-nál nem melegebb hűtőtéri hőmérséklet), akkor állítsunk a szabályzón. Persze a másik véglet sem jó, amikor már megfagynak az élelmiszerek.

  • Busz, vonat, autó

Autóban, buszon és vonaton utazva is viszünk magunkkal ételt, vagy csak az útra vagy a nyaralás egész időtartamára. Amennyiben takarékossági okokból nagyobb mennyiségű élelmiszert viszünk, amit a nyaralás helyén kívánunk majd elfogyasztani, úgy alaposan válogassuk meg mit viszünk magunkkal.
Szalámi és kolbász hűtőládában tárolandó, semmiképp se szállítsuk hűtés nélkül.
Konzerveket, kompótokat, üveges élelmiszereket, száraztésztát, zacskós rizst, kávét, lisztet, cukrot bátran csomagolhatunk.
Zöldségek és gyümölcsök, kenyérfélék is könnyen szállíthatóak.
Fagyasztott élelmiszerekkel – legyen az készétel vagy nyers alapanyag – óvatosan bánjunk, ha nagyon hosszú 8-12 órás útra indulunk. A hűtőláda nem képes megfelelő hőmérsékleten tartani a tartalmát, és felolvadnak az élelmiszerek. Visszafagyasztani pedig nem biztonságos!

  • Szálloda, svédasztal

Szállodában a reggelit sok esetben svédasztalon tálalják, míg (nyári) rendezvényeken, esküvőkön a meleg ételeknél is sokszor ezt a módszert alkalmazzák.
Ne fogjuk meg kézzel a kihelyezett gyümölcsöket, péksüteményeket és egyéb élelmiszereket, használjuk a kihelyezett fogóeszközt. Amit megfogunk, azt ne tegyük vissza – mi sem szeretnénk a már más által összetapogatott péksüteményt, gyümölcsöt fogyasztani! Ne turkáljunk még fogóeszközzel sem az egyforma szelet szalámik, sajtok között, előbb döntsük el, hogy miből mennyit szeretnénk a tányérunkra tenni.
Ha leesik egy szedőkanál, csipesz a földre, ami gyakran előfordul, akkor vegyük fel és adjuk át a pincérnek vagy az arra járó szakácsnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojásvásárlás

eteltcsakokosan

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Konkrét – Milyen tej van a dobozban?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató