Mennyei köret sült húsok vagy rántott húsok mellé a dinsztelt lila káposzta. De a hagyományos dinsztelés és köménymagos fűszerezés helyett idén próbáljunk ki valami mást.

Ízében és textúrájában hasonló a zöldkáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. Érdemes nyersen és savanyítva is sokat fogyasztanunk.A lila káposzta termesztése nagyon egyszerű, a kisebb fagyokat is gond nélkül átvészeli. A napos helyet és a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli. Kétnyári növény, első évben fejet növeszt, ennek a leveleit esszük, második évben sok magot hoz, így erről továbbszaporítható.Vásárlás során a roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és ízvilága kedvezőtlenebb. A friss káposzta zárt, feje nehéz, tapintásra tömött, kemény.
Érdemes megvizsgálni a kiválasztott példányt, nem hemzsegnek-e rajta apró kis bogarak, fehér, zöld vagy fekete színűek. Ezeket vízzel ugyan le lehet mosni, de jobb, ha levéltetűktől mentes terméket vásárolunk
Sokszor lehet előre felaprítva is kapni káposztát, ilyet csak ismert helyen vegyünk, mert előfordulhat, hogy az egyszer már eladhatatlan káposztafejeket aprították a zacskóba. Egyébként felhasználási céltól függően jól jöhet a darabolt káposzta. A káposztán néha fekete vagy barna foltokat lehet találni, amit ki kell vágni a levélből. A káposztafélék nem szeretik a meleget, ezért a felhasználásig hűtőben tároljuk.
A párolt változata a leggyakoribb, de salátának is elkészíthető, mégpedig rengeteg formában. És levesnek! Mindenkit csak rábeszélni tudunk erre az elképesztően lila, nagyon finom és krémes levesre, ami nagyon jól variálható kiegészítő hozzávalókkal és betétekkel is. A selymesítéshez egy kis tejszínre lesz szükségünk, de tehetünk bele céklát is. Nagyon egyszerű, és istenien finom.