Ételtcsakokosan

Több zöldség és gyümölcs az asztalon

2015.08.06.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Nyáron több friss zöldséget és gyümölcsöt kívánunk és több salátát, gyümölcslevest, gyümölcs desszertet és préselt leveket iktatunk be az étkezéseinkbe, amiket mi magunk készítünk. Íme pár jó tanács, amivel megelőzhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

stock-footage-fresh-fruits-on-garden-tableAmikre vásárláskor figyeljünk:

  • Hibás, megnyomódott darabokat ne vegyünk, mivel ezeken a felületeken kórokozók telepedhetnek meg,
  • előre aprított vagy hámozott gyümölcsök, zöldségek és ezekből készült zacskós vagy dobozos készítmények esetében mindig ellenőrizzük, hogy a boltban hűtőben tárolják és friss megjelenéssel bírnak (pl. saláták, gyümölcssaláták) – körültekintéssel olvassuk el a csomagoláson a fogyaszthatósági időt is,
  • a zöldséges részlegen mindig csomagoljuk be a választott termékeket, mielőtt megmérjük,
  • már a kosárba is elkülönítve tegyük be ezeket a zacskókat a többi terméktől, főleg a nyers húsoktól távol helyezkedjenek el,
  • amint hazaértünk első dolgunk legyen a hűtőbe tenni az előre csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket – természetesen nem minden zöldség és gyümölcs igényel hűtést.

Amikre elkészítéskor figyeljünk:

  • Szappannal és meleg vízzel mossunk kezet mielőtt nekikezdünk az ételek elkészítéséhez.
  • A zöldségeket, zöldfűszereket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg folyóvízben, majd csepegtessük le.
  • Akkor is mossuk meg, ha hámozni fogjuk az adott zöldséget, gyümölcsöt.
  • Legyen saját vágódeszkája a nyers zöldségeknek, gyümölcsöknek.
  • Tároljuk elkülönítve a salátákat, zöldségből/gyümölcsből készült ételek a nyers hústermékek.
  • Hűtőben kell tárolni aprítás és öntetekkel való tárolás után a salátákat, zöldséges-gyümölcsös ételeket (Párat kiemelve: majonézes saláta, görög saláta, gyümölcsös rízs, gyümölcs saláta, joghurtos öntetek).
  • Zöldség és gyümölcs feldolgozása után is mossunk kezet.

fruit-and-vegetable-juice

Gyümölcslevek hőkezelés nélkül

Ha étteremben, kávézóban, utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy ezekben kórokozók lehetnek és betegséget okozhatnak.

Ne vásároljunk helyben facsart leveket:

  •  ha nem a szemünk láttára vágták fel a gyümölcsöt,
  • ha látjuk, hogy szennyezett a pult, a gyümölcsprés, a poharak stb.,
  • az árus nem visel kesztyűt a lé készítésekor,
  • ha bizalmatlanok vagyunk az árusító hely iránt.

Főleg gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerű személyek esetében kell odafigyelni, hogy mit fogyasztanak.

Az üzletek polcain kapható palackok hőkezelt (pasztörizált) leveket tartalmaznak, így biztonságos a fogyasztásuk.

Otthon készült levek

Készíthetünk szörpöket, de ezeknek a hőkezelés miatt, nem olyan magas a vitamintartalma, mint a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek. Ha otthon készítünk gyümölcslevet, akkor figyeljünk a tisztaságra, tartsuk be ugyanazokat a szabályokat, mint a gyümölcsből készült ételek elkészítésekor.

A gyümölcsprésünket/turmixgépünket a használat előtt is mossuk el és minden eszközünk legyen tiszta, beleértve a kezünket is.

Az elkészített gyümölcslevet azonnal fogyasszuk el, vagy hűtőben legfeljebb egy napig tároljuk, ebben az esetben ne ijedjünk meg, ha a rostok leülepednek és különválnak.

Receptek:

Smoothie

Turmixok

Kép forrása: http://www.thesleuthjournal.com, http://ak.picdn.net

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Szörpöljünk!

eteltcsakokosan

DIY ajándék a konyhából

eteltcsakokosan

Melyik ételhez milyen bor illik?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató