Ételtcsakokosan

Vége a nyárnak, de szeptemberben is bőven van lehetőség grill party-t tartani. Ilyenkor süthetünk kolbászt, steak-et és hamburgerpogácsát is. Az viszont nem mindegy melyiket mennyire sütjük át.

Az emberek a steak-et különböző mértékig átsütve szeretik. A fokozatok a vérestől a teljesen átsütött állapotig terjedő skálán bárhol lehetnek. Viszont kérget minden esetben sütni kell a hússzeletre. Ellenben a hamburgerbe való húspogácsát nem szabad fokozatok szerint sütni.

hambi_steak

Az FSA (Food Standars Agency – brit élelmiszerbiztonsággal foglalkozó független ügynökség) oldalán olvashatjuk a steak és a húspogácsa eltérő sütésére vonatkozó magyarázatot. Ennek alapján, a hússzelet esetében túlnyomóan a hús felületén telepednek meg a baktériumok és egyéb kórokozók (amik élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak), így a hús külsejét kell jól átsütni és a belseje nyers maradhat. Ellenben a darált hús teljes felületén elszaporodnak a kórokozók, például az E-coli vagy a szalmonella baktérium. Így a darálmány belsejének is jól át kell sülnie.

Angol nyelvű kis videóval is szemléltetik a fenti állítást: https://youtu.be/IBUMoxSg84w

Tehát hogyan lehet hamburgert biztonságosan elkészíteni?

Nézzük a külső jeleket

Jól átsült a húspogácsa, ha végig forrón gőzölög. A nyomás vagy szúrás hatására kibuggyanó lé átlátszó, és felvágva nem rózsaszín, hanem sült (barna árnyalatú) a belseje.

Mérjük a belső hőmérsékletet

Maghőmérő használatával mehetünk biztosra. A húspogácsa belsejében legalább két percen át 75°C fok legyen a hőmérséklet.

Amennyiben előre csomagolt húspogácsát veszünk, akkor kövessük a csomagoláson leírt sütési hőmérsékletet és sütési időtartamot. De még emellett is ellenőrizzük a fent leírtak alapján a végeredményt.

Tippek:

  • Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk. A legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
  • Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
  • A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • Fehéren izzó parázs fölött süssük a hússzeleteket és a húspogácsákat.
  • Gyerekeknek vékony húspogácsát készítsünk. Esély se maradjon rá, hogy nem sül át jól.
  • Ha rózsaszín belsejű hamburgert szolgálnak fel nekünk az étteremben, akkor azt küldjük vissza.

A grillezésről szóló szabályokat alábbi cikkünkben olvashatják.

Elkülönítés

A nyers hús és annak leve semmilyen formában ne érintkezzen zöldséggel, gyümölccsel, készétellel, mert ez keresztszennyeződéshez vezethet.

A bevásárlástól kezdődve tároljuk külön a nyers húst a többi élelmiszertől. Külön eszközöket (edények, kés, vágódeszka) használjunk a hús előkészítéséhez, amit máshoz nem használunk. Alaposan mossunk kezet miután húshoz nyúltunk.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kötelező-e feltüntetni?…

eteltcsakokosan

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

eteltcsakokosan

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató