A vákuumcsomagolt sertéstarját úgy tegyem a fagyasztóba, ahogy megvettem, vagy szedjem ki a csomagolásból?

A fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minőségét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. A fagyasztás során lelassulnak illetve megszűnnek a friss húsban végbemenő kémiai (10 oC-os csökkenés a kémiai folyamatok intenzitását 50%-kal csökkenti) és biokémiai reakciók, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciók, valamint lelassul, megszűnik a húsban lévő mikrobák szaporodása és egyéb életjelenségei. Hogy ezen feladatok milyen mértékben valósulnak meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban a friss hús kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.
Amennyiben a fogyasztó az előhűtött húst le szeretné fagyasztani, azt a termék beszerzését követően haladéktalanul meg kell kezdeni és be kell fejezni az előhűtött hús fogyaszthatósági idejének lejárta előtt. A fagyasztás miatt megváltozik a termék fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje, nyers sertéshús esetében ez jellemzően a fagyasztás időpontjától számított 1 év. Amennyiben az eredeti csomagolóanyag eltávolításra kerül, úgy elveszhetnek az eredeti termékre vonatkozó lényeges információk, másrészt az újracsomagolás szennyeződés kockázatának teszi ki a zárt csomagolásban lévő termékeket. A fentiek miatt – amennyiben a fagyasztó tárolókapacitása megengedi – a vákuumcsomagolt sertéstarja otthoni fagyasztása során javasolt az eredeti csomagolás megtartása, feltüntetve rajta a fagyasztás dátumát.