Ételtcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

2021. június 24.

A vákuumcsomagolt sertéstarját úgy tegyem a fagyasztóba, ahogy megvettem, vagy szedjem ki a csomagolásból?

 

A fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minőségét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. A fagyasztás során lelassulnak illetve megszűnnek a friss húsban végbemenő kémiai (10 oC-os csökkenés a kémiai folyamatok intenzitását 50%-kal csökkenti) és biokémiai reakciók, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciók, valamint lelassul, megszűnik a húsban lévő mikrobák szaporodása és egyéb életjelenségei. Hogy ezen feladatok milyen mértékben valósulnak meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban a friss hús kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.
Amennyiben a fogyasztó az előhűtött húst le szeretné fagyasztani, azt a termék beszerzését követően haladéktalanul meg kell kezdeni és be kell fejezni az előhűtött hús fogyaszthatósági idejének lejárta előtt. A fagyasztás miatt megváltozik a termék fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje, nyers sertéshús esetében ez jellemzően a fagyasztás időpontjától számított 1 év. Amennyiben az eredeti csomagolóanyag eltávolításra kerül, úgy elveszhetnek az eredeti termékre vonatkozó lényeges információk, másrészt az újracsomagolás szennyeződés kockázatának teszi ki a zárt csomagolásban lévő termékeket. A fentiek miatt – amennyiben a fagyasztó tárolókapacitása megengedi – a vákuumcsomagolt sertéstarja otthoni fagyasztása során javasolt az eredeti csomagolás megtartása, feltüntetve rajta a fagyasztás dátumát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyaralás idejére ezek maradhatnak a hűtőben

eteltcsakokosan

Hull a szilva a fáról…

szucseva

Mosatlanul soha!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató