Ételtcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

2021. június 24.

A vákuumcsomagolt sertéstarját úgy tegyem a fagyasztóba, ahogy megvettem, vagy szedjem ki a csomagolásból?

 

A fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minőségét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. A fagyasztás során lelassulnak illetve megszűnnek a friss húsban végbemenő kémiai (10 oC-os csökkenés a kémiai folyamatok intenzitását 50%-kal csökkenti) és biokémiai reakciók, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciók, valamint lelassul, megszűnik a húsban lévő mikrobák szaporodása és egyéb életjelenségei. Hogy ezen feladatok milyen mértékben valósulnak meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban a friss hús kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.
Amennyiben a fogyasztó az előhűtött húst le szeretné fagyasztani, azt a termék beszerzését követően haladéktalanul meg kell kezdeni és be kell fejezni az előhűtött hús fogyaszthatósági idejének lejárta előtt. A fagyasztás miatt megváltozik a termék fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje, nyers sertéshús esetében ez jellemzően a fagyasztás időpontjától számított 1 év. Amennyiben az eredeti csomagolóanyag eltávolításra kerül, úgy elveszhetnek az eredeti termékre vonatkozó lényeges információk, másrészt az újracsomagolás szennyeződés kockázatának teszi ki a zárt csomagolásban lévő termékeket. A fentiek miatt – amennyiben a fagyasztó tárolókapacitása megengedi – a vákuumcsomagolt sertéstarja otthoni fagyasztása során javasolt az eredeti csomagolás megtartása, feltüntetve rajta a fagyasztás dátumát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató