Ételtcsakokosan

Tisztít vagy fertőz?

2015. február 24.
sponge-52113_1280-1024x768

A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek, sőt a szivacs nedves  és nagy felületen megfelelő  környezetet találnak a szaporodásra. Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a kereszt-szennyeződést, az élelmiszerek szennyezését.

Mit tegyünk?

sponge-52113_1280-1024x768Minden használat után mossuk ki a szivacsot, szennyezett állapotában ne hagyjuk állni

Ahhoz, hogy kisebb legyen a kereszt-szennyeződés kockázata, a használattal arányos gyakorisággal, naponta, vagy néhány naponta  célszerű fertőtleníteni a szivacsot. Vizsgálták a szivacsok fertőtlenítésére használt általános háztartási módszereket. Egyes kutatók  azt állítják , hogy a baktériumok, élesztők és penészek több, mint 99%-a elpusztítható, ha a nedves szivacsot egy perce berakjuk a mikrohullámú sütőbe. Ettől eltérő, megfelelő, és elterjedt megoldás a fertőtlenítőszeres ( pl. 2 %-os hypo oldatos) 5-10 percig  tartó áztatás. Fontos tudni, hogy a fertőtlenítés akkor hatékony, ha előttte a szivacsot zsíroldószerrel alaposan kimostuk, és azt kiöblítettük.

Cseréljük gyakran

Már két-három használat után a szivacson hemzsegnek a baktériumok. Ezért fontos a folyamatos tisztán tartás, a lehető leggyakoribb kiszárítás. Ha a szivacsot büdösnek kezdjük érezni, továbbá, ha elszíneződik,  további használatra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki!

Használaton kívül a szivacsot tartsuk száraz helyen

Fontos, hogy minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és mindig száraz helyen tartsuk. Ha a szivacsot a nedves munkalapon, vagy a mosogató medencében  hagyjuk, a száradás elhúzódik, vagy be sem következik,  és lehetővé teszi a káros baktériumok szaporodását. Ne hagyjuk a nedves szivacsot zárt edényben, dobozban, vagy szekrényben.

 Mit ne tegyünk?

281360_5632-1024x768Ha a lecsöpögött, kifolyt húslét szivaccsal töröljük fel, növeljük a kórokozók szaporodási esélyét, mivel a húslé jó táptalaj számukra. Ilyenkor használjunk inkább papírtörlőt vagy fertőtlenítős törlőkendőt. Különösen figyeljünk erre a darált hús, a baromfihús elfolyó leve esetében. A nyers húsokról gyakorta kórokozók juthatnak a szivacsra, amivel továbbterjesztésük könnyű szerrel megtörténhet.

Sok szivacs baktériumok millióit tartalmazza és ebből mindössze néhány is már káros lehet ha az élelmiszerre kerül. A csírák és baktériumok elterjedésének elkerülése érdekében használjunk inkább papírtörlőt a munkafelületek megtisztításához.

Felejtsük el a mosogató rongyot!

Bár kevésbé porózus, mint a szivacs, ha gyakran használjuk az edények mosogatására, remek táptalaj lehet a kórokozók számára. Ne felejtkezzünk el ezek megfelelő tisztításáról sem. Használjunk más törlőkendőket a különböző tevékenységekhez.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

Nagy-RicsoyN

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató