A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek, sőt a szivacs nedves és nagy felületen megfelelő környezetet találnak a szaporodásra. Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a kereszt-szennyeződést, az élelmiszerek szennyezését.
Mit tegyünk?
Minden használat után mossuk ki a szivacsot, szennyezett állapotában ne hagyjuk állni
Ahhoz, hogy kisebb legyen a kereszt-szennyeződés kockázata, a használattal arányos gyakorisággal, naponta, vagy néhány naponta célszerű fertőtleníteni a szivacsot. Vizsgálták a szivacsok fertőtlenítésére használt általános háztartási módszereket. Egyes kutatók azt állítják , hogy a baktériumok, élesztők és penészek több, mint 99%-a elpusztítható, ha a nedves szivacsot egy perce berakjuk a mikrohullámú sütőbe. Ettől eltérő, megfelelő, és elterjedt megoldás a fertőtlenítőszeres ( pl. 2 %-os hypo oldatos) 5-10 percig tartó áztatás. Fontos tudni, hogy a fertőtlenítés akkor hatékony, ha előttte a szivacsot zsíroldószerrel alaposan kimostuk, és azt kiöblítettük.
Cseréljük gyakran
Már két-három használat után a szivacson hemzsegnek a baktériumok. Ezért fontos a folyamatos tisztán tartás, a lehető leggyakoribb kiszárítás. Ha a szivacsot büdösnek kezdjük érezni, továbbá, ha elszíneződik, további használatra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki!
Használaton kívül a szivacsot tartsuk száraz helyen
Fontos, hogy minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és mindig száraz helyen tartsuk. Ha a szivacsot a nedves munkalapon, vagy a mosogató medencében hagyjuk, a száradás elhúzódik, vagy be sem következik, és lehetővé teszi a káros baktériumok szaporodását. Ne hagyjuk a nedves szivacsot zárt edényben, dobozban, vagy szekrényben.
Mit ne tegyünk?
Ha a lecsöpögött, kifolyt húslét szivaccsal töröljük fel, növeljük a kórokozók szaporodási esélyét, mivel a húslé jó táptalaj számukra. Ilyenkor használjunk inkább papírtörlőt vagy fertőtlenítős törlőkendőt. Különösen figyeljünk erre a darált hús, a baromfihús elfolyó leve esetében. A nyers húsokról gyakorta kórokozók juthatnak a szivacsra, amivel továbbterjesztésük könnyű szerrel megtörténhet.
Sok szivacs baktériumok millióit tartalmazza és ebből mindössze néhány is már káros lehet ha az élelmiszerre kerül. A csírák és baktériumok elterjedésének elkerülése érdekében használjunk inkább papírtörlőt a munkafelületek megtisztításához.
Felejtsük el a mosogató rongyot!
Bár kevésbé porózus, mint a szivacs, ha gyakran használjuk az edények mosogatására, remek táptalaj lehet a kórokozók számára. Ne felejtkezzünk el ezek megfelelő tisztításáról sem. Használjunk más törlőkendőket a különböző tevékenységekhez.