Ételtcsakokosan

Tisztaság és körültekintés

2019. május 28.

Vajon mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig? 

Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg eszköz (villa, csipesz, adagolókanál, stb) nélkül fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet.
A hentes pultnál álló eladóknak kötelező fejfedőt, tiszta munkaruhát (köpeny, poló) hordani, a kesztyű és a kötény nem kötelező, de a legtöbb helyen szokás. Viszont kiegészítőket pl. órát, ékszereket nem hordhatnak munkavégzés közben. Minden, amiről valami lehullhat vagy más módon szennyezheti az élelmiszereket, az nem biztonságos.
Ne vásároljon olyan húst, amelynek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól. Ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén. Darált húst csak megbízható helyről vásároljon, úgy, hogy az Ön által kiválasztott hús kerüljön a darálóba. Nagy mennyiségben előre ledarált húsból már ne vegyen. Legjobb, ha a húst otthon darálja le.
Merjünk szólni ha valamilyen élelmiszerbiztonsági hibát látunk!
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) használat után azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben.
  • A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel –a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt szabad szemmel nem látható baktériumok okozzák!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségi pálinka, minőségi cefre

szucseva

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Mit tehetek ha penészes?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató