Ételtcsakokosan

Csipke az igaz C-vitaminbomba

2020. november 10.

A hecsedli éppen az őszi ködös, esős időszakban érik, fertőzéseknek kitett szervezetünket is jobban védhetjük, ha kirándulás közben kóstolgatunk pár bogyót.

A csipkebogyó legfőbb erénye a kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma. Egy kicsi bogyóban több a C-vitamin, mint egy nagy citromban! A csipkebogyó a vadrózsa termése, a rózsák elvirágzása után találjuk meg a rózsabokrokon. A növény latin neve (magyar fordításban: kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak.
Szárításra (tea, dísz) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. A bogyókat az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtsük és feldarabolva, mag nélkül szárítsuk. Lekvár, szörp, likőr vagy bor készítéséhez, vagy akár friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult bogyók, tehát várjuk meg az első fagyokat! A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A csipkés tea igazi immunerősítő ital. Élénkít, oltja a szomjúságot és véd a fertőzések ellen. Készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést és vágjuk félbe. A bogyót nem szabad forralni, forrázni, hogy megtartsa értékes C-vitamin tartalmát. A 12 órán át, hideg vízben kiáztatott csipkebogyót tiszta meleg vízzel öntsük fel. Szárított termésből egy csapott evőkanálnyit 3-4 óráig áztassunk. Hidegen vagy langyosra melegítve ihatjuk, akár 2-3 csészével is.
Tippek

  • Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!
  • Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!
  • A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!
  • Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

szucseva

Minden, amit az élelmiszer-biztonságról tudni kell

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató