Ételtcsakokosan

Tippek friss gyümölcshöz, avagy a nyár bajnokai

2017. június 12.
berries-1546125_640

Képzeljük el, ahogy egy gyermek élvezettel beleharap egy ropogós almába, vagy dobálja be a finom, édes epret. Vagy a játszótéren minden egyes mocis kör után odagurul a szülőhöz egy néhány szem meggyért vagy cseresznyéért. Az egészen aprók nyár közepén a friss barackos pépet nyelik nagy élvezettel, a kicsit nagyobbaknak a bokájukon is a dinnyelé csurog. Az óvodások szája szélén (jó esetben csak ott, rosszabb esetben a pólójukon is) a piros gyümölcsök jelei árulkodnak a tízórai gyümölcsrengetegről, a málnáról, a ribizliről vagy a szederről. Sokan versenyt pöckölnek a cseresznye- és megy maggal…

berries-1546125_640

Végre itt a nyár és vele együtt a friss, édes, zamatos gyümölcsök ideje. Nemcsak ízletes és lédús mivoltuk miatt kedveljük őket, hanem mert tele vannak vitaminokkal, könnyű és finom tízórai készíthető belőlük, ami a nagy melegben igen jólesik.

Sajnos azonban nem mindig ilyen ideális a helyzet, mert sok gyereknél fordul elő, hogy megmakacsolják magukat és ellenállnak a gyümölcsevésnek. Bárhogy kérleljük őket és próbáljuk kis falatkákra vágva vonzóbbá tenni a vitamindús finomságot, esetleg mesék vagy dalok társaságában két szó között bebűvészkedni a szájukba egy kisebb falat málnát, ribizlit, barackot szájuk azonnal csukódik, apró fogacskák csapódnak és a gyümölcs kint marad.

Szerencsére azért akad néhány tipp, ami kreatív módon segíthet gyümölcsfogyasztás küzdelmes útján.

  • Ilyen, például ha kombináljuk a zamatos falatokat joghurttal, túrókrémmel, ropogós müzlivel vagy zabpehellyel, de nyáron akár kevés fagylalt vagy jégkrém is még ízletesebbé teheti.
  • Főleg a kisebb korosztálynak ajánlott, azonban a nagyobbak is szívesen fogyasztanak gyümölcsturmixokat. Ha egyszerűen ledaráljuk a gyümölcsöt, majd lehűtjük, gyors és vitamindús tízórait gyárthatunk belőle.
  • A legújabb trend, úgy eladni a gyereknek a gyümölcsöt, mintha nem is azt enne, például traktornak, virágnak vagy csigának álcázva feltálalni a gyümölcsdarabokat.

fruitfigure03

Forrás: http://www.toxel.com/inspiration/2012/11/20/creative-fruit-packaging/

Amire azonban mindig figyeljünk a gyümölcsök használatánál, hogy mielőtt bármihez hozzáfogunk, mossunk alaposan kezet, ezután mossuk meg a gyümölcsöket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Így válhat anya, apa, nagyszülő, óvónő, daduska vagy bárki a gyümölcsetetés rendíthetetlen bajnokává.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyáron is biztonságosan

szucseva

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Állateledel a hűtőben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató