Ételtcsakokosan

Tippek friss gyümölcshöz, avagy a nyár bajnokai

2017. június 12.
berries-1546125_640

Képzeljük el, ahogy egy gyermek élvezettel beleharap egy ropogós almába, vagy dobálja be a finom, édes epret. Vagy a játszótéren minden egyes mocis kör után odagurul a szülőhöz egy néhány szem meggyért vagy cseresznyéért. Az egészen aprók nyár közepén a friss barackos pépet nyelik nagy élvezettel, a kicsit nagyobbaknak a bokájukon is a dinnyelé csurog. Az óvodások szája szélén (jó esetben csak ott, rosszabb esetben a pólójukon is) a piros gyümölcsök jelei árulkodnak a tízórai gyümölcsrengetegről, a málnáról, a ribizliről vagy a szederről. Sokan versenyt pöckölnek a cseresznye- és megy maggal…

berries-1546125_640

Végre itt a nyár és vele együtt a friss, édes, zamatos gyümölcsök ideje. Nemcsak ízletes és lédús mivoltuk miatt kedveljük őket, hanem mert tele vannak vitaminokkal, könnyű és finom tízórai készíthető belőlük, ami a nagy melegben igen jólesik.

Sajnos azonban nem mindig ilyen ideális a helyzet, mert sok gyereknél fordul elő, hogy megmakacsolják magukat és ellenállnak a gyümölcsevésnek. Bárhogy kérleljük őket és próbáljuk kis falatkákra vágva vonzóbbá tenni a vitamindús finomságot, esetleg mesék vagy dalok társaságában két szó között bebűvészkedni a szájukba egy kisebb falat málnát, ribizlit, barackot szájuk azonnal csukódik, apró fogacskák csapódnak és a gyümölcs kint marad.

Szerencsére azért akad néhány tipp, ami kreatív módon segíthet gyümölcsfogyasztás küzdelmes útján.

  • Ilyen, például ha kombináljuk a zamatos falatokat joghurttal, túrókrémmel, ropogós müzlivel vagy zabpehellyel, de nyáron akár kevés fagylalt vagy jégkrém is még ízletesebbé teheti.
  • Főleg a kisebb korosztálynak ajánlott, azonban a nagyobbak is szívesen fogyasztanak gyümölcsturmixokat. Ha egyszerűen ledaráljuk a gyümölcsöt, majd lehűtjük, gyors és vitamindús tízórait gyárthatunk belőle.
  • A legújabb trend, úgy eladni a gyereknek a gyümölcsöt, mintha nem is azt enne, például traktornak, virágnak vagy csigának álcázva feltálalni a gyümölcsdarabokat.

fruitfigure03

Forrás: http://www.toxel.com/inspiration/2012/11/20/creative-fruit-packaging/

Amire azonban mindig figyeljünk a gyümölcsök használatánál, hogy mielőtt bármihez hozzáfogunk, mossunk alaposan kezet, ezután mossuk meg a gyümölcsöket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Így válhat anya, apa, nagyszülő, óvónő, daduska vagy bárki a gyümölcsetetés rendíthetetlen bajnokává.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató