Ételtcsakokosan

Vadak: ízben a titok

2019. január 7.

A vadhúsok világa különleges, sok esetben ízesebb a háziasított állatok húsánál. Miért lesz más íze a vadasnak, ha szarvasból vagy vaddisznóból készül? Mire figyeljünk felhasználásuknál, feldolgozásuknál? Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat.

A hús színe sötétebb, szerkezete szívósabb, tömörebb, az izmok kötőszövet-mennyisége kevesebb, zsírszövettel kevéssé átszőtt, mint a kevesebbet mozgó, nagyüzemben tartott háziállatok esetében. Így elmondható, hogy a vadhúsok nagyobb fehérje- és kisebb zsírtartalmúak, mint a velük összehasonlítható fajú háziállatok húsa. Koleszterintartalmuk viszont nagyjából azonos a háziállatok húsában mért értékkel. A vadhúsok vörös húsok, kitűnő vasforrások, ezenkívül a cink- és réztartalmuk is jelentős.
Természetesen a vadhúsételek készítésekor is vegyük figyelembe, hogy a nyers állati eredetű élelmiszerek nagy gondosságot igényelnek a feldolgozás alatt. Fontos kiemelni, hogy a vadhúsok pácolása több időt igényel, de több lehetőséget is kínál, mint más húsok esetében. A száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen – pl. hűtőben – kell végezni, viszonylag hosszú ideig, akár egy hétig is eltartva. A pácolás hatására a hús szaftosodik, puhul és a felhasznált fűszerek is ízletesebbé teszik. Hosszabb sütési időt igényelnek, ezért lassú tűzön hosszabb ideig készítsük úgy, hogy a belsejük is 75 oC feletti legyen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen uzsonnás dobozt válasszunk?

eteltcsakokosan

Már a víz sem a régi. Szerencsére! I.

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató