Ételtcsakokosan

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

2020. szeptember 24.

A Covid-19 járvány első hulláma pánikvásárlást és a járványügyi védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett.

Az ilyen helyzetek elkerülésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-tartalékolási útmutatóval szeretné segíteni a lakosság felkészülését, egy esetleges következő veszélyhelyzet esetére. A Nébih májusi „karanténkutatásából” kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszer-tartalékot igyekezett felhalmozni, amely a szakemberek szerint optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri (esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. Emellett számos egyéb előnye is van, ha az élelmiszerekből tartalékot képezünk:

  • Felkészülten ér minket, ha esetleg (akár önkéntes, akár hatóság által elrendelt) karanténba kell vonulnunk.
  • Megelőzhetők a pánikvásárlás okozta vásárlási hullámok.
  • Természeti katasztrófa miatti elszigeteltség esetén is hasznos.
  • Az otthoni élelmiszerkészlet tudatos tervezésével csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét.
  • Ritkább vásárlás esetén csökkentjük az autóval megtett kilométerek számát is, amellyel óvjuk a környezetünket is.

A kutatásból kiderült azonban az is, hogy a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért fontos, hogy az összeállításnál és a felhasználásnál tudatosak legyünk. Olyan élelmiszereket, alapanyagokat válasszunk, amelyeket kedvelünk, ismerünk, ízükhöz kellemes érzések társulnak, ezzel pszichológiailag is könnyebbé tehetjük az elzárva töltött időszakot. Ilyenkor nem érdemes újdonságokkal kísérletezni, előfordulhat, hogy mégsem ízlik amiből betáraztunk, így nem fogy el, és a szemetesben végzi. Érdemes előnyben részesíteni a tartós (minőségmegőrzési idővel rendelkező) élelmiszereket. Kövessük nyomon a bekészletezett élelmiszerek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejét. Ha egy tétel közeledik a lejárathoz, használjuk fel, és ügyeljünk arra, hogy a következő vásárlásnál pótoljuk. A tudatos tervezéshez és nyomon követéshez segítségképp bárki számára szabadon letölthetők és különálló egységként nyomtathatók, kitölthetők az útmutatóban elhelyezett  családirecept-gyűjtő és az élelmiszertartalék-nyilvántartás.
Ezek mellett a kiadvány további hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz az otthoni élelmiszer-tartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszer-hulladék elkerülésére vonatkozóan.
Csatlakozz a Tartalék-Tetris-Kihíváshoz!
Játékos kihívást hirdetünk az élelmiszer-tartalékot összeállító háztartások számára. Állítsd össze a készletedet útmutatónk segítségével, fotózd le és töltsd fel a Facebookra. A játékban a résztvevők között nyereményt sorsolunk ki. Részletek a Maradék nélkül Facebbok oldalán!
Egyéb információk:
A kihívás Játékszabályzata ide  kattintva tölthető le.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

8+1 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató