Ételtcsakokosan

Milyen a jó kenyértartó?

2020. október 5.

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a frissen vásárolt kenyér, péksütemény ízét, a megfelelő tárolást kell számára biztosítanunk.

Az sem jó, ha túl sok nedvesség éri, ám kiszáradni sem szabad hagynunk. Továbbá a penész is veszélyes ellenség számára, amit szintén okozhat a túl száraz, vagy a túl nedves levegő. A műanyag zacskó nem épp a legjobb választás, ha a kenyér vagy egyéb péksütemény tárolásáról van szó. Érdemes beszerezni egy kenyértartót, mert nemcsak a „mindennapi” kenyerünk helye, de konyhánk dísze is lehet. Azonban mégis, milyen a jó kenyértartó?
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy finom, ropogós, frissen sült kenyeret vásároltunk, ami még meleg – ha a hazaszállításhoz használjuk is –, otthon feltétlenül vegyük ki a műanyag zacskóból. Ilyenkor, amikor nincs ideje a polcon kihűlni a kenyérnek, igyekszik mindezt a csomagolásban megtenni. Ám a zacskóból az így keletkező víz nem tud kijutni, és gyorsabban vezet penészedéshez. Hagyjuk a pulton, hogy kihűljön, és csak utána kerüljön a helyére.
Akadnak, akik – főleg a nyári hónapokban – a hűtőszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hőmérséklet a pékáruk számára a 18–22 ⁰C közötti hőmérséklet.
A szeletelt kenyérnél probléma lehet, hogy a „nyitott” felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.
Miért jó nekünk a kenyértartó?
Akár nagyobb mennyiség tárolására is lehetőségünk van, ha kenyértartót veszünk, és ezt a mennyiséget tovább frissen tarthatjuk, mintha csak zacskókban tárolnánk. És költséghatékonyabb egy tárolót beszerezni, mint kidobálni a penészes kenyeret…
Milyen a jó kenyértartó? Fa? Fém? Kerámia? Műanyag?
A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés. Nem árt, ha a tároló lélegző anyagból van. Legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből, igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátránya is.
Kenyértartó, ha műanyag
Ha a műanyag zacskó nem volt megfelelő, akkor az ugyanolyan anyagból készült doboz vajon alkalmas lesz kenyér tárolására? Nem kifejezetten. A kenyérből távozó nedvességet nem veszi fel a műanyag tartó, így nem a legjobb megoldás a kenyér tárolására. A péksüti így ragacsos felületű lesz, és csupán néhány napig élvezhetjük a frissességét.
Kenyértartó, ha kerámia
Nagyon sokan erre a természetes anyagra esküsznek, vannak, akik a máshol már jól bevált római tálat használják erre a célra. Ez az anyag nagyon is lélegzik és felveszi a felesleges vizet. Ha ilyen tartót választanánk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen a tál mázzal bevont. Habár így könnyű tisztítani, viszont kevésbé szívja be a nedvességet, így hamarabb beindulhat a penészedés.
Kenyértartó, ha fém
Stabilnak stabil, és könnyen is tisztítható, csupán egy benedvesített kendőre van szükség, amivel áttöröljük kívül és belül, majd folyó vízzel leöblítjük.
Habár egy jól megválasztott modell szépen illeszkedhet a konyha berendezéséhez, mielőtt ennél döntünk, vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem lélegző anyag. A nedvesség így nem tud távozni a tartóból, így hamar penészgombák keletkezhetnek. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, mégis érdemes néha szellőztetni. Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédjük, tartsuk papírzacskóban a kenyeret.
Kenyértartó, ha fából van
Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni. Szintén ennek köszönhetően, a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami előny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízből távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért a kenyér hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltethetjük, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyjuk és úgy tesszük be a tartóba. Ezenkívül a fa tisztítása körülményesebb.
 
Forrás: https://www.chefkoch.de/magazin/artikel/3189,0/Chefkoch/Der-Brotkasten-Das-richtige-Klima-fuer-frisches-Brot.html#brotbox-rollbrotkasten-co-bestseller-und-favoriten
 
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató