Ételtcsakokosan

A cseresznyét minden gyerek szereti

2018. május 31.

Ha szavazást tartanánk a gyerekek között arról, hogy melyik a kedvenc gyümölcsük, a cseresznye biztosan dobogós lenne. A cseresznye kedveltségének egyik nyilvánvaló oka az, hogy finom, de nem elhanyagolható az a „kulturális többlet”, amit ez a gyümölcs, illetve ennek a gyümölcsnek a fogyasztása magában hordoz, gyerekszemmel különösen.cherries-1513949_960_720
Akkor érik, amikor kezdődik a nyári vakáció, ami önmagában is örömteli esemény, de végre lehet fára mászni a kertben és a délelőttöt az iskola helyett a nagy cseresznyefa ágai között tölteni, együtt csemegézve a rigókkal. A végső felhasználás, vagyis a megevés előtt a legszebb szemekből a lányok fülbevalót készíthetnek maguknak, cseresznyéző fiúk között pedig előbb-utóbb biztosan felröppen a „…na ki köpi messzebbre a magot?” kiáltás, kiegészítve külön versenyszámként a még nedves mag két ujj közül való kipattintásával, akár távolsági, akár célzási alapon.
A cseresznyét nemcsak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem mert kifejezetten egészséges gyümölcsről van szó, sok benne a vitamin (főleg A- és B3-vitamin, valamint a kálium), ahogy szokták mondani, bár ritka az olyan gyerek, akit kényszeríteni kell cseresznyeevésre. A mértéktelen fogyasztással azért vigyázni kell, mert a cseresznye cukortartalma kifejezetten magas, nem beszélve a hashajtó és vizelethajtó hatásról. Sajnos a cseresznye gyorsan leérik, és friss állapotban nem tárolható sokáig, ezért valamiféle tartósítással kell gondoskodnunk a későbbi időszakban való felhasználhatóságról. A cseresznyét legjobb befőttként tartósítani, bár a fagyasztás egyszerűbb és gyorsabb, de bizonyos fajták nem alkalmasak rá, mert felengedés után a hús megbarnul. Mondjuk a cseresznyebefőtt készítésének is lehetnek hátulütői, például ha kukacos a cseresznye, az üveg tetejére felúszott kis fehér főtt jószágok eléggé elvehetik a kedvet a befőtt elfogyasztásától. A probléma népi megoldását Regős Bendegúz foglalta össze tömören: „Hunyjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk!”. A cseresznyelégy ellen létezik azért ennél korszerűbb megoldás is, például rajzási időben történő permetezés (a rajzás időpontját ragadós sárga lappal lehet meghatározni), vagy ha olyan fajtát ültetünk, amely a cseresznyelégy rajzása előtt érik, így nem lesz szükség permetezésre sem.
Az a legjobb gyümölcs, ami a saját kertünkben terem, de milyen fajtát ültessünk? Milyet, milyet, hát természetesen finomat! Nyilván ez a legfontosabb, de azért több szempontot is érdemes figyelembe venni a fajta kiválasztásakor. Általában a cseresznyefa nagyra nő, kis kertekben ezért a gyenge növekedésű fajták ajánlhatók, vagy törpe alanyú oltványt válasszunk. Az érési idő a cseresznyelégy szempontjából lehet fontos, valamint a cseresznyefajták többsége önmeddő, vagyis a termékenyüléshez, ezáltal a jó terméshez szükséges, hogy legyen a közelben egy ugyanakkor virágzó másfajta cseresznye vagy meggy. Léteznek öntermékeny cseresznyefajták is, ezek esetében ez a probléma nem jelentkezik. A fajták tulajdonságairól a faiskolákban kaphatunk felvilágosítást, vagy az árudák honlapján találhatunk információkat, de érdemes felkeresni a fajtanemesítő, fajtafenntartó intézmények honlapját is:
https://www.resinfru.hu/media/uploads/cseresznye/cseresznye_fajtaleirasok.pdf
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Valóban 30 napon belül el kell fogyasztani… ?

eteltcsakokosan

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Vadak: ízben a titok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató