Ételtcsakokosan

#6. Tárolj okosan!

2020. március 14.
9be6d187e86cf5ab917fb70eb4f3d7f5eed30f7c_xxxxx_htfridge_step01_600x600.jpg

Főszabály, hogy mindig az élelmiszer csomagolásán feltüntetett tárolási előírásokat tartsuk be, ne szájhagyományokra alapozzunk.

 
Gondoljuk át, hogy mit tartunk a hűtőben és mit a kamrában, mert nem biztos, hogy jó helyen vannak. A másik fontos információ a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő, amit lehetőség szerint tartsunk be!
Gyümölcsök
A gyümölcsök többségét nem kell hűtőben tárolni, de az alma ropogósabb marad, ha hűtjük. Természetesen nem több láda almára gondolunk, hanem pár darabra. Télire hűvös, száraz levegőjű helyen egymásra helyezett ládákban egy rétegben hosszan elállnak. Epret érdemes hűtőben tárolni, mert a hűtés lelassítja a mikroorganizmusok szaporodását és lassabban érik be és válik puhává, viszont könnyebben penészedik.
Zöldségek
A gyümölccsel ellentétben sok zöldséget a hűtőben tárolunk, amire nem feltétlenül van szükség. A hagymának, fokhagymának, száraz hüvelyeseknek, burgonyának, de még paradicsomnak is a száraz levegőjű kamra a megfelelő hely.
Kávé
Sem őrölt, sem szemes kávét ne tegyünk hűtőbe, mert megváltoztatja az ízét.
Fűszerek
A fűszereket száraz, lehetőleg sötét helyen tároljuk, szobahőmérsékleten. Tehát ne tegyük közvetlenül a tűzhely fölé, vagy a hűtő, mikró tetejére, ahol meleg éri a tárolóedényeket, se hűtőszekrénybe, ahol a hideg és a párás levegő változtatja meg az állagot és ízt.
Méz, cukros szirupok
Mivel a cukor hidegben könnyen kristályosodik, nem érdemes a szirupokat hűteni. Az Észak-Amerikában közkedvelt juharszirup kezd Magyarországon is elterjedni, így erre is vonatkozik a fenti javaslat. Melegítés hatására pedig megváltozik a szerkezetük, így nyugodtan tároljuk szobahőmérsékleten.
Olajos magvak
Sokan nem tudják, hogy a leghosszabb ideig mélyhűtve lehet a legbiztonságosabban tárolni a diót, mandulát, mogyorót, mákot. Hűtőben  9 hónapig, mélyhűtőben 2 évig is elállnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem törvényileg kötelező?…

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a meggyről tudni kell

eteltcsakokosan

Biztosan jó, ha „steril”?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató