Ételtcsakokosan

Terítéken a burgonya

2018. december 4.

Sem a felhasználási módja, sem a burgonya fajtája nem érdekli az átlagos vásárlót. Felvilágosítást pedig a kereskedő gyakran nem is tud adni ezekről. Hangzott el november 29-én, a Hermann Ottó Intézetben tartott, Terítéken a burgonya – termőföldtől az asztalig című, bemutatóval és kóstolóval egybekötött, Nébih által szervezett burgonyáról szóló konferencián.

A döntést általában az ár alapján hozzák meg a fogyasztók. A Nébih nagy erőkkel dolgozik a bizonytalan eredetű külföldi áruk kiszűrésén, ám még így is vannak olyanok, akik jó üzletet látnak a feketézésben.
A Nébih által szervezett, burgonyáról szóló konferencián a kollégák bemutattak 51 fajta vetőburgonyát és 60-70 fajta étkezési burgonyát. A résztvevők megkóstoltak 10 féle burgonyából készült ételt.
A konferencia az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, a Kockázatkezelési Igazgatóság, a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság, és a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság együttműködésével valósult meg. A rendezvényen találkoztak a burgonyanemesítők, fajtaképviselők, termelők, közétkeztetők, szakácsok és séfek.
Az eseményt dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a konferencia célja az, hogy a burgonya termelési és ellátási láncolatában részt vevő szereplők egy rendezvény keretében tudják egymás iránti igényeiket bemutatni és kapcsolataikat építeni. Ismertette, hogy a kukorica, búza és rizs után a burgonya a legfontosabb élelmiszernövény.
A Nébih elnöke elmondta, hogy a 2013-tól 2022-ig érvényben lévő élelmiszerlánc-biztonsági stratégia szellemében, a Nébih kiemelt célja az élelmiszerek tekintetében is kialakuló egyre tudatosabb és felelősségteljesebb társadalom kialakítása.
Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetője volt, aki a Nébih étkezésiburgonya-ellenőrzéséről tartott előadást. A minőségi és jelzési követelmények szemléltetése után a burgonyafajták főzési típusok szerinti besorolását vázolta.
Zoltai Anna, a Nébih ÉTBI Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője, A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlata útmutató (GHP) második átdolgozott kiadásából tartott prezentációt, melyben a burgonya-élelmiszerek akrilamid tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedésekről és a referenciaszint megállapításáról is szó esett.
Végezetül Vomberg Frigyes séf, a magyar Bocuse d’Or csapat felkészítője, a séfek burgonyával kapcsolatos elvárásairól adott elő.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire figyeljünk kapor vásárlásakor?

eteltcsakokosan

A "kézműves" kifejezést ráírhatom…?

eteltcsakokosan

Miben más mint a többi?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató