Ételtcsakokosan

Terítéken a burgonya

2018. december 4.

Sem a felhasználási módja, sem a burgonya fajtája nem érdekli az átlagos vásárlót. Felvilágosítást pedig a kereskedő gyakran nem is tud adni ezekről. Hangzott el november 29-én, a Hermann Ottó Intézetben tartott, Terítéken a burgonya – termőföldtől az asztalig című, bemutatóval és kóstolóval egybekötött, Nébih által szervezett burgonyáról szóló konferencián.

A döntést általában az ár alapján hozzák meg a fogyasztók. A Nébih nagy erőkkel dolgozik a bizonytalan eredetű külföldi áruk kiszűrésén, ám még így is vannak olyanok, akik jó üzletet látnak a feketézésben.
A Nébih által szervezett, burgonyáról szóló konferencián a kollégák bemutattak 51 fajta vetőburgonyát és 60-70 fajta étkezési burgonyát. A résztvevők megkóstoltak 10 féle burgonyából készült ételt.
A konferencia az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, a Kockázatkezelési Igazgatóság, a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság, és a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság együttműködésével valósult meg. A rendezvényen találkoztak a burgonyanemesítők, fajtaképviselők, termelők, közétkeztetők, szakácsok és séfek.
Az eseményt dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a konferencia célja az, hogy a burgonya termelési és ellátási láncolatában részt vevő szereplők egy rendezvény keretében tudják egymás iránti igényeiket bemutatni és kapcsolataikat építeni. Ismertette, hogy a kukorica, búza és rizs után a burgonya a legfontosabb élelmiszernövény.
A Nébih elnöke elmondta, hogy a 2013-tól 2022-ig érvényben lévő élelmiszerlánc-biztonsági stratégia szellemében, a Nébih kiemelt célja az élelmiszerek tekintetében is kialakuló egyre tudatosabb és felelősségteljesebb társadalom kialakítása.
Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetője volt, aki a Nébih étkezésiburgonya-ellenőrzéséről tartott előadást. A minőségi és jelzési követelmények szemléltetése után a burgonyafajták főzési típusok szerinti besorolását vázolta.
Zoltai Anna, a Nébih ÉTBI Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője, A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlata útmutató (GHP) második átdolgozott kiadásából tartott prezentációt, melyben a burgonya-élelmiszerek akrilamid tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedésekről és a referenciaszint megállapításáról is szó esett.
Végezetül Vomberg Frigyes séf, a magyar Bocuse d’Or csapat felkészítője, a séfek burgonyával kapcsolatos elvárásairól adott elő.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Sokszínű saláták

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató