Ételtcsakokosan

Szirupos ostya

2016. november 10.

Egy kolléganőnknek köszönhetően megismerkedtünk egy holland édességgel, ami elrabolta a lelkünk és meg kell osztanunk az élményt olvasóinkkal. A neve: Stroopwafel – magyarul kevésbé szépen hangzó – szirupos ostya. Két réteg ostya között sűrű szirup.

how-to-eat-a-stroopwafel

A csomagolásból kivéve kifejezetten nehéz korongot tartunk a kezünkben, nem ragad, tapintása más ostyáéhoz hasonló, viszont látszik közöttük a töltelék. Beleharapva selymes édes ízt érzünk és nem zavarja meg ropogás és morzsálódás az evést, mert a cukorszirup átjárta az ostyalapokat.

Rákerestünk a neten erre az édességre, hogy többet is megtudjunk róla. Gouda városában készítettek először Stroopwafel-t a 18. század végén, sőt 1784-ig kizárólag itt lehetett kapni és innen terjedt el egész Hollandiában. A receptúra – az általunk ismert gofrival azonos – eredetű, miszerint a pékségekben keletkezett maradék tésztát sütötték meg a rácsos sütőlapokon. A feltalálójának Gerard Kamphuisen-t tartják, akitől a legrégebbi recept is ered.

Lehet hidegen fogyasztani, de Hollandiában külön kultúrája van a Stroopwafel fogyasztásának: a gőzölgő tea fölé kell helyezni a kör alakú ostyát, ami a bögre peremén megpihen. Így kissé felmelegszik, a szirup folyóssá, kellemesen nyúlóssá válik, ezáltal még krémesebb lesz az összhatás.

Ezt követően utánanéztünk a receptnek, nem tartalmaz különleges hozzávalókat, egyedüli specialitása az ostyasütő lap. A 14. század óta léteznek különböző sütőformák, az eszköz két fanyelű fémlapból áll, a kovácsok eltérő mintázattal készítették (címertől kezdve az egyszerűen rácsozottig minden előfordult). Persze nagy hagyománya van a különböző ostyasütő eszközöknek, szirupoknak és wafel-tartó edényeknek.
Szóval ha találkoztok Stroopwafel-el, kóstoljátok meg bátran!
Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Stroopwafel
Fotó: snackish.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajtoljunk

eteltcsakokosan

Csomagolva vagy anélkül? – 3. rész

eteltcsakokosan

Grépfrút

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató