Ételtcsakokosan

Birs

2019. október 7.

A birs (ami valójában se nem alma, se nem körte) egy különleges gyümölcs, legalábbis olyan tekintetben, hogy gyakorlatilag csak feldolgozott formában fogyasztjuk, mivel éretten is igen kemény és fanyar ízű.

Éretten kemény ugyan, de nem jól tárolható, a gyümölcshús hamar barnul, ezért szedés után minél előbb fel kell dolgozni. Készíthetünk belőle lekvárt, birsalmasajtot, befőttet, pálinkát is, feldolgozva fanyarsága már nem bántó, hanem jellegzetes aromája dominál. Árutermő birs ültetvény nem sok van, inkább házikertekben találkozhatunk vele, nagyméretű fehéres-rózsaszínes virágai tavasszal igen mutatóssá teszik.

Birsalma lekvár hozzávalói

1 kg megtisztított feldarabolt birsalma

40 dkg cukor

1/2 citrom leve

fűszeres víz: 4 szem szegfűszeg, 4 darabka fahéj fél deci vízben felforralva néhány percig

A birs elnevezés kétféle gyümölcsöt takar: van birsalma és birskörte. Ízük azonos, csak az alakjuk különböző, ezért feldolgozásuk azonos. Mindkettőből lehet lekvárt, befőttet, és pürét készíteni. Ez a recept tehát birskörtéből is elkészíthető.

  • Bármit is készítesz a birsből, befőttet, kompótot, lekvárt, sajtot, az előkészítő munka azonos. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted.
  • A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod, mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb.
  • Elkészíted a fűszeres vizet: fél deci vizet a fűszerekkel felforralsz, utána leszűröd.
  • A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát,  a citromlét, a cukrot.
  • Összekevered és lassan főzni kezded.
  • 20 perc főzés után turmixolod.
  • Tovább főzöd (hozzávetőlegesen 40 percig), míg sűrűbbé válik. Ez még csepp próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
  • Forrón üvegekbe mered. Az üvegeket lezárod, 10 percre fejre állítod  és forrón, egy napra száraz dunsztba teszed.

Élelmiszerbiztonsági tippek:
Mindig ügyelj arra, hogy megbízható helyen vásárolj. Ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés- egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyelj! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozd fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 °C az ideális hőmérséklet. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használj a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.
A befőzés megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. Az üvegeket mosogatószeres vízzel mosd el, meleg vízzel öblítsd, forrázd ki vagy mikrohullámú sütőben forrósítsd át, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítsd le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobd pár másodpercre forró vízbe, majd szárítsd le. Az eltenni kívánt gyümölcsöt át kell válogatni – szükség esetén meg kell tisztítani, a hibás részeket kivágni – és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között is moss alaposan kezet!
Fontos! Soha ne fogyassz el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés!

eteltcsakokosan

Egy gombócnyi finomság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató