Ételtcsakokosan

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

2016. július 12.

Mi, magyarok teának hívjuk a teacserje (Camellia sinensis) leveléből készült ital mellett a különböző növények friss vagy szárított virágából, leveléből, magjából vagy gyökeréből forrázással vagy áztatással készült italokat is. Langyosan fogyasztva kitűnőek folyadékpótlásra, és a szomjunkat is jobban oltják, mint a cukrozott üdítőitalok.

A gyógyteák használata az írott emlékek megjelenésével egyidős. A hazai népi gyógyászat is tulajdonított a gyógyteáknak betegséget megelőző, illetve gyógyhatást. A gyógyteákat általában forrázással készítik. Némely növény hatóanyagát a forrázás tönkreteszi, ezeket hideg vízben áztatjuk (pl. a csipkebogyó húsát). Az alábbiakban hazánkban is megtalálható, ismertebb, gyógyításra és megelőzésre használatos gyógyteák készítéséhez felhasználható gyógynövényeket mutatunk be.

 

tea-556777_640

Kamilla (Matricaria chamomilla) A fészekvirágzatúak családjába tartozó, az ország minden táján megtalálható, közismert egyéves növény. A 10-40 cm magas szárán szórtan ülnek hosszúkás, kopasz, zöld, sallangosan szeldelt levelei. Fehér nyelves és sárga csöves virágokból álló virágfészkei laza bogban állnak. Könnyen összetéveszthető a pipitérrel vagy a római kamillával. Fontos ismertetőjegye, hogy a virágszár végén a virágzati vacok kúpos és belül üreges, a növény jellegzetes illatú. Termőhelytől függően április végétől júliusig virágzik. A virág akkor alkalmas gyűjtésre, amikor a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig már vízszintesen vagy annál valamivel lejjebb állók. A virágdrog sötétkék színű, azulén tartalmú illóolajat, glikozidokat, cseranyagot, keserűanyagot, növényi savakat, cukrot tartalmaz. Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, izzasztó, fertőtlenítő hatású. Külsőleg szemborogatásra, toroköblítésre, valamint mindennapi italként is használják. Az „Alföldi kamillavirágzat” – amely az Alföld szikes területeiről kézzel gyűjtött kamillát takarja – 2012-ben az Európai Unióban bejegyzett, oltalom alatt álló eredetmegjelölés lett.

Nagy csalán (Urtica dioica) A csalánfélék családjába tartozó, kétlaki, évelő növény, amely az ország egész területén előfordul. Gyakori az erdők aljnövényei között. Minden része mirigyszőrökkel fedett, égető, viszkető érzést okoz, ha megérintjük. Gyógyteának kizárólag az 5 cm-es csúcshajtásról szedett, durván fűrészes, sötétzöld leveleit használják, amelyek a többi között glikozidokat, cseranyagot, hangyasavat, ecetsavat, hisztamint, B- és C-vitamint tartalmaznak. Teáját számtalan betegségre ajánlják. Általános erősítő, vérszegénység, sápadtság ellen, köhögés csillapítására, és külsőleg hajhullás ellen öblítőként használják.

Tudta? Angol nyelvterületen a gyógytea („herbal tea”) kifejezést nem használják, azt az „infusion” és a „tisane” szóval jelölik. 

Citromfű (Melissa officinalis) Az ajakosvirágúak családjába tartozó, nálunk vadon csak szórványosan előforduló, kellemes, citromra emlékeztető illatú, évelő növény. A 2-6 cm hosszú, tojásdad, durván csipkés-fogas levelei átellenesen állnak. A fehér virágai tízesével-húszasával álörvökben helyezkednek el. Levelét és szárát is felhasználják, ezek cseranyagot, keserűanyagot, nyálkát és kávésavat tartalmaznak. Teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó. Külsőleg bedörzsölésre használják. Salátákat és mártásokat is ízesítenek vele. Teához a levelét a virágzás kezdetén kell leszedni.

Borsmenta (Mentha piperita) Az ajakosvirágúak családjába tartozó, vadon nem termő, csak termesztett, jellemző illatú, évelő növény. A vízimenta és a zöld menta keresztezéséből állították elő. A talajban sekélyen futó tarackos száráról és a föld felett kúszó indáiról szaporítható. Négyszögletes szára a 60-80 cm-t is eléri. 2-8 cm hosszú, sötétzöld, fűrészes levelei keresztben átellenesen állnak. Kicsi, kékeslila virágai álörvökből összetett tömött füzérben, júliustól nyílnak. A növény minden része kellemes, jellemző illatú, a benne lévő mentoltól hűsítő ízű. Illóolaját a kozmetikai iparban, a gyógyszeriparban és cukorkák ízesítésére használják. Teája mindennapi reggeli vagy üdítő italként, de gyógyszerként is értékes. Használható magában vagy teakeverékekben, étvágygerjesztőnek, görcsoldónak, gyomor- és bélhurut, fejfájás, valamint gargarizálásra torokbántalmak ellen. A borsosmenta a virágzás kezdetén tartalmazza a legtöbb és legjobb minőségű illóolajat.

Cickafarkfű (Achillea millefolium) A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, legelőkön, réteken, utak mentén található, jellemző illatú, szőröktől szürkészöld, évelő növény. A sokféle egyéb hatóanyagon kívül a cickafarkvirág több, a cickafarkfű kevesebb kék színű, azuléntartalmú illóolajat tartalmaz. Virágdrogként csak a fehér virágú fajok virágainak a virág tetejétől számított 5-6 cm-es része használható, kizárólag a fehér virágú fajok tartalmaznak azulénes kékolajat. A cickafark teái a többi között étvágyjavítók, emésztést serkentők. Gyógyteakeverékben is használják.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Milyen élelmiszeripari engedélyek kellenek? …

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató