Ételtcsakokosan

Teleki Blanka Általános Iskola 4. c osztály mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók:TelekiBlanka_4C_1011éves

  • ¼ kg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ¼ kg langyosított méz
  • 2 dkg szalakáli
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1 evőkanál zsír
  • 2,5 dl forralt tej
  • 6 vőkanál baracklekvár
  • 1 kg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • A habhoz:
  • 20 dk cukor
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

Rakjátok egy tálba hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és a szalakálit. A lisztből 80 dkg-ot használjatok fel. A tejet langyítsátok meg, felezzétek el két edénybe. Egyik felébe tegyétek a szalakálit, jól keverjétek el benne, amíg fel nem fut az edényben, majd öntsétek a tálba a többi hozzávalóhoz. A tej másik felét a szódabikarbónával futtassátok fel és ugyancsak tegyétek a tálba. Jól keverjétek össze a masszát, nem maradjon benne csomó. Ha elkészültetek vele, szórjatok a tetejére lisztet és tállal együtt tegyétek egy jól záródó nejlonzacskóba. Egy napig hagyjátok állni. Másnap a masszát borítsátok egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használjátok fel.

Gyúrjátok össze a masszát, míg fel nem veszi a gyúrótáblán lévő lisztet. Csináljatok három egyforma kupacot. Mielőtt kinyújtanátok, külön-külön gyúrjátok össze a kupacokat. Sodrófával kb. 1 cm vastagságra nyújtsátok. Lisztbe mártott formákkal különböző figurákat szaggathattok. Sütőpapíros tepsibe tegyétek és kenjétek meg a tetejét tojássárgájával. Közepes lángon süssétek. Amíg a tészta sül, 20 dk porcukrot, egy tojásfehérjét, pár csepp ecetet habverővel verjetek kemény habbá. Az egészet tegyétek egy nejlonzacskóba, szúrjátok ki a zacskó sarkát, és különböző mintákat nyomjatok a sütemény tetejére. Ha a sütemény kihűlt, levegőtől elzárva tároljátok, különben megkeményedik.

A mézekalácsok az iskolai laborteremben, közösen készültek: a gyúrás-sütés a szülők feladata, a nyújtás-szaggatás-díszítés a gyermekek öröme volt.

TelekiBlanka_4C_TelekiBlanka_4C

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató