Hozzávalók:
- ¼ kg cukor
- 2 egész tojás
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ¼ kg langyosított méz
- 2 dkg szalakáli
- 1 dkg szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
- 2,5 dl forralt tej
- 6 vőkanál baracklekvár
- 1 kg finomliszt
- 1 tojássárgája
- A habhoz:
- 20 dk cukor
- 1 tojásfehérje
Elkészítése:
Rakjátok egy tálba hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és a szalakálit. A lisztből 80 dkg-ot használjatok fel. A tejet langyítsátok meg, felezzétek el két edénybe. Egyik felébe tegyétek a szalakálit, jól keverjétek el benne, amíg fel nem fut az edényben, majd öntsétek a tálba a többi hozzávalóhoz. A tej másik felét a szódabikarbónával futtassátok fel és ugyancsak tegyétek a tálba. Jól keverjétek össze a masszát, nem maradjon benne csomó. Ha elkészültetek vele, szórjatok a tetejére lisztet és tállal együtt tegyétek egy jól záródó nejlonzacskóba. Egy napig hagyjátok állni. Másnap a masszát borítsátok egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használjátok fel.
Gyúrjátok össze a masszát, míg fel nem veszi a gyúrótáblán lévő lisztet. Csináljatok három egyforma kupacot. Mielőtt kinyújtanátok, külön-külön gyúrjátok össze a kupacokat. Sodrófával kb. 1 cm vastagságra nyújtsátok. Lisztbe mártott formákkal különböző figurákat szaggathattok. Sütőpapíros tepsibe tegyétek és kenjétek meg a tetejét tojássárgájával. Közepes lángon süssétek. Amíg a tészta sül, 20 dk porcukrot, egy tojásfehérjét, pár csepp ecetet habverővel verjetek kemény habbá. Az egészet tegyétek egy nejlonzacskóba, szúrjátok ki a zacskó sarkát, és különböző mintákat nyomjatok a sütemény tetejére. Ha a sütemény kihűlt, levegőtől elzárva tároljátok, különben megkeményedik.
A mézekalácsok az iskolai laborteremben, közösen készültek: a gyúrás-sütés a szülők feladata, a nyújtás-szaggatás-díszítés a gyermekek öröme volt.