A klasszikus kávézáshoz hozzátartozik a zacc is, mint maradék, de nem érdemes kidobni, sok mindenre használható. Íme:
- A kávézacc nitrogénben gazdag, így tökéletes komposztáláshoz. A termőfölddel összekeverve értékes táptalajt nyújt a növényeknek, és még a rovarokat is távol tartja.
- Ha nincs otthon komposztálótok, akkor virágföldbe is keverhetitek.
- A kiskertben vagy balkonládában, ha a növények töve köré szórjátok, elűzi a kártevőket.
- Talajtakarónak is használható, így a nagy mennyiséget is fel tudjátok használni, mivel a zacc szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben.
- Bár az őrölt kávét és a babkávét nem szabad hűtőben tárolni, mert megváltozik az íze, addig a zaccnál az íz nem számít, viszont semlegesíti a szagokat.
- Állítólag még mosogatásra, dörzsölésre is alkalmas: zsíros és nehezen tisztítható edényeket is könnyebb elmosni, ha a szivacsra kávézaccot teszünk. Amellett, hogy jó zsíroldó, a kávészemcsék ledörzsölik még a legmakacsabb szennyeződést is.
Fotó forrása: okonatura.hu