Ételtcsakokosan

Mennyire egészségtelenek az odaégett ételek?

2020. február 25.

Van az a pont, amikor annyira odakozmált az étel, hogy már semmi máson sem törjük a fejünket, csak azon, hogy az elkészítéséhez használt lábast vagy serpenyőt meg tudjuk-e még menteni, vagy muszáj lesz érzékeny búcsút intenünk neki.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor elég nagy a dilemma (és persze az éhség okozta kísértés): vajon fogyasztható még a kissé megperzselődött pirítós? Vagy a pizza, amelyet sikerült egy kicsit tovább a sütőben hagynunk, és így odaégett a széle? Szó se róla, nem tökéletes, de ugye azért nem halunk bele, ha egy kicsit megfeketedett, nemde?
Az odakozmált ételek valójában nem csupán a szenes mellékíz miatt jelentenek gondot, hanem az égett rész elfogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának a kockázatát is növeli. Ennek oka az, hogy sok odaégett ételben – különösen a kenyérfélékben – jelen van egy akrilamid elnevezésű szerves vegyület, amelynek a koncentrációja annál magasabb lesz, minél inkább odaég az adott étel.
Az akrilamid az élelmiszeripari feldolgozás és az otthoni ételkészítés során egyaránt kialakuló, az élelmiszer „barnulását”, és számos ízösszetevő kialakulását is eredményező reakció során redukáló cukrokból és aminosavakból képződik. Az akrilamid rákkeltő vegyület, ezért uniós rendelet határozza meg az élelmiszerek akrilamid-tartalmára vonatkozó referenciaértéket, amely ugyan nem jogszabályi határérték, de ennek túllépése esetén az élelmiszergyártóknak helyesbítő intézkedéseket kell tenniük.
Mi a helyzet azokkal, akik szeretik egy kicsit jobban odapirítani a paprikát, hagymát, burgonyát vagy éppen a bacont? Ezek az ételek nem nevezhetők égettnek, ám tény, hogy a jellegzetes pörzsanyag megjelenik a felületükön. A vélemények többsége itt is a jól megszokott „tartsunk mértéket” álláspontot tükrözi, tehát a szenesre égett élelmiszereket dobjuk ki, de ha csak jobban megpirult, netán extrán ropogós lett az étel, akkor valószínűleg nem lesz ártalmas a szervezetünknek.
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás:
https://www.mashed.com/161464/is-eating-burnt-food-bad-for-you/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hirtelen ötletből mesterré válni

eteltcsakokosan

Honnan tudom, hogy garantáltan gluténmentes-e egy élelmiszer?

eteltcsakokosan

8+1 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató