Érik a szilva! A nyár végét jelző lila gyümölcs lekvárnak és süteményben is finom, valamint érdemes aszalni is, de a legfinomabb talán levesben.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 0,5 dl tejszín
- 7 dl tej
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 3 ek cukor
- 3 ek méz
- csipet só
- ízlés szerint citromlé, rum,
- tejszínhab díszítéshez
Elkészítés
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Majd szirupot készítünk: 1 dl vízbe teszünk szegfűszeget és a fahéjat, forrásig főzzük, kivesszük a fűszereket, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a sót, majd tovább forraljuk. Mikor sűrűsödik a kimagozott, feldarabolt szilvát beletesszük, átforgatjuk, hogy a gyümölcs is átvegye az ízeket és beleöntjük a tejet, tejszínt. Mikor újra felforrt, habverővel belekeverjük a keményítőt és levesszük a tűzről.
Hűtve tálaljuk, pár csepp citromlével, esetleg egy kis rummal pikánsabbá tehetjük, esetleg vanília fagylaltot is gombócozhatunk bele.
Télen melegen is isteni!
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- A szilvát válogassuk át, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A hozzávalók minőség-megőrzési idejének figyelemmel kísérése.
- Az elkészített ételt hűtve tároljuk és minél hamarabb fogyasszuk el!
Kép forrása: ww2.publix.com