Ételtcsakokosan

10 dolog… amit a szilváról tudni kell

2017. július 24.

A szilva nem túl problémás növény, mint lejjebb olvasható, sem metszést, sem permetezést, sem különösebb gondoskodást nem igényel.  Azt gondolhatnánk a szilva nem valami bonyolult gyümölcs… de azt vajon tudod-e, hogy azt a növényt, amit ma szilvaként termesztünk és szilvának nevezünk, csak így, egyszerűen, azt a fajtanemesítés során legalább 15 fajtából származtatják? Ugye, hogy nem is annyira egyszerű ez a szilva!

 plum-1898196_640

  1. A szilva vagy szilvafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába, azon belül a vitatott rendszertani besorolású, főleg fákat és cserjéket magában foglaló Prunus nemzetségbe tartozó növények összefoglaló neve.
  1. A szilva őshazája Kis-Ázsia és a Kaukázus vidéke, de a mérsékelt égövön mindenhol megterem, sőt, a dél-amerikai földrészre is eljutott. Fája nem igényel különös gondozást, hiszen metszés és permetezés nélkül is megtermi gyümölcsét. Virágainak színe a fehértől a rózsaszínig változik. A virágban öt szirom- és öt csészelevél van. Egyszerű vagy többes virágzatúak, két–hat vagy több fürttel. Magvaikat vastag, csontkemény burok veszi körül. Leveleik egyszerűek vagy lándzsásak, gyakran fogazott szélűek.
  1. Kínában nagy becsben tartják a szilvafát. Az első fa, amely tavasszal virágba borul, így virágainak a megjelenése egyértelmű jele a tavasz beköszöntének, de a szilvavirág a tél jelképvirágának is számít, a négy évszakot reprezentáló virágok egyike. A szilvát „jégbőrűnek és jádecsontúnak” is szokás nevezni. A szilvavirág a nőiesség, a szépség szimbóluma is. Gyakran a szép lányok és asszonyok metaforájaként is használatos.
  1. Összesen mintegy kétezer fajtája ismeretes. Vannak tojásdad, hosszúkás és gömbölyű formájúak. Magvaváló és nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük szerint is megkülönböztethetjük őket. Hazánkban huszonhárom államilag elismert szilvafajtát tartanak számon. A hazai szilva szezonja júliustól októberig tart.
  1. 100 gramm gyümölcs, a fajtától függően, átlagosan 52 kcal-t, 11,6 g szénhidrátot és 5,7 g élelmi rostot tartalmaz. A vitaminok közül 0,2 mg béta-karotin, 0,8 mg E-vitamin,0,5 mg B1-vitamin 0,35 mg B2-vitamin, 0,04 mg B6-vitamin, 6 mg körüli C-vitamin, 0,6 mg niacin, 0,09 mg pantoténsav, 0,001 mg biotin és 0,019 mg folsav van benne. Az ásványi anyagok közül a szilva 30 mg foszfort, 240 mg káliumot, 16 mg kalciumot, 16 mg magnéziumot és 3,9 mg nátriumot tartalmaz. Nyomelemekben is gazdag. Van benne cink, kobalt, króm, mangán, nikkel, réz és vas. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagok, f lavonoidok, rutin és kvercetin is előfordul benne. Víztartalma 85 %, ezért jól oltja a szomjat.
  1. Sokféleképpen felhasználható, de nyersen is nagyon ízletes. A jól beérett szilvából kitűnő lekvár készíthető. Nagy hagyománya van nálunk és a többi szilvatermelő országban is a lekvár főzésének. Valamikor a ház előtt, az udvarban állították fel a vörösrézből készült üstöt, s ebbe került a megmosott és kimagozott szilva. Reggel kezdték el főzni, de állandó keverés és lassú hevítés mellett csak délutánra lett készen a cukor hozzáadása nélkül készült szilvalekvár, amely olyan sűrű volt, hogy megállt benne a fakanál. A kihűlt lekvárt azután mázas fazékba (szilkébe) töltötték, csinosan, vászonnal lekötötték, s a háziasszony elhelyezte a kamra polcán.
  1. Számos egyéb felhasználási módja is van e sokoldalú gyümölcsnek. Fogyaszthatjuk főzve, gyümölcslevesekben vagy bizonyos húsételekhez (például vadhúsokhoz). Mártásként vagy akár töltelékként is pikáns ízt ad az ételeknek. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát is, de édességekben is megállja a helyét. A magyar konyha kedvelt édessége a szilvás gombóc és a szilvalekvárral is tölthető derelye, vagyis a barátfüle. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló csemege a téli hónapokban is. Nem utolsósorban fontos energia-, vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost-forrás. A szilvát fogyaszthatjuk befőttként is. De nem csak édes befőtteket készíthetünk belőle, hanem ecetesen elrakva savanyúságként is sokan kedvelik. Erre legalkalmasabb a besztercei szilva. Évszázadok óta kedvelt ital honunkban és számos más országban is a szilvából készült pálinka, a szilvórium, amelyet az Európai Unió is védett magyar terméknek (hungarikumnak) fogadott el.
  1. Élettani hatását tekintve a szilva – a benne levő antioxidánsoknak köszönhetően – fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, ezen kívül szív-ér rendszeri védőhatása is van. Az utóbbihoz a nagy káliumtartalma is hozzájárul. Béta-karotin-tartalma fontos a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, a látás és a hámszövetek épségének fenntartásához. B1-, B2-, B6-vitamin-, biotin- és pantoténsav-tartalma révén számos anyagcsere-folyamat (szénhidrát-, aminosav- és lipidanyagcsere) megfelelő működését is segíti. A B2-vitamin szerepet játszik a méregtelenítő folyamatokban is.
  1. Ismertebb élettani hatása a számottevő rosttartalmának köszönhető. A gyümölcs héjában található cellulóz pozitív hatású a bélműködésre, ezért napi rendszeres, nyersen, lekvárként vagy aszalt formában való fogyasztása kiváló és természetes ellenszere lehet a székrekedésnek. Nemcsak a bélből segíti kiüríteni a salakanyagokat, hanem vízhajtó hatása is ismeretes. Ugyancsak élelmirost-tartalmának és kis energiatartalmának köszönhetően nyersen testtömegcsökkentő étrendben is jól alkalmazható.
  2. A szilva a népi gyógyászatban is helyet kér magának: nemcsak székrekedés ellen fogyasztották, hanem a leveléből hideglelés elleni teát főztek, de szájöblítő szert is készítettek belőle.

Forrás: Új DIÉTA 2011/5

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató