Hozzávalók:
- 25 dkg penne tészta
- 50 dkg csirkemell
- 1 nagyobb cukkini
- 15 dkg gomba ízlés szerint
- 1 db kápia paprika
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- majoranna
- 1-2 evőkanál olaj
A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Amíg fő a tészta, a csirkemellet felkockázzuk, majd 1-2 evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott cukkinit-, kápia paprikát, a szeletelt gombát és megpároljuk őket. Ízlés szerint sóval, borssal, majorannával fűszerezzük és felöntjük a tejszínnel. Miután jól összemelegítettük, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Végül a leszűrt tésztával alaposan összedolgozzuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést! Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
- A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
- Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
- A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
- Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.
- A cukkinit, a paprikát felhasználás előtt alaposan mossuk meg.