Ételtcsakokosan

Tejszínes cukkini

2014. április 25.
Tejszínes-cukkinis-csirkés-tészta-3-

Tejszínes-cukkinis-csirkés-tészta-3-

Hozzávalók:

  • 25 dkg penne tészta
  • 50 dkg csirkemell
  • 1 nagyobb cukkini
  • 15 dkg gomba ízlés szerint
  • 1 db kápia paprika
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoranna
  • 1-2 evőkanál olaj

A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Amíg fő a tészta, a csirkemellet felkockázzuk, majd 1-2 evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott cukkinit-, kápia paprikát, a szeletelt gombát és megpároljuk őket. Ízlés szerint sóval, borssal, majorannával fűszerezzük és felöntjük a tejszínnel. Miután jól összemelegítettük, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Végül a leszűrt tésztával alaposan összedolgozzuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  •  Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést! Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!TejszĂ­nes-cukkinis-csirkĂ©s-tĂ©szta-1-
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
  • Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.
  • A cukkinit, a paprikát felhasználás előtt alaposan mossuk meg.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miről szól az év utolsó napja?

eteltcsakokosan

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Kéklő savanykás bogyók

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató