Ételtcsakokosan

Kéklő savanykás bogyók

2019. június 13.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az áfonya, amelynek jellegzetes kék színű, savanykás ízű bogyóit frissen vagy lekvár formájában sokféle ételhez felhasználhatjuk.

Jól illik vadhúsokhoz, de sajttorta vagy gyümölcsjoghurt ízesítőjeként is kiváló. Az áfonya kifejezetten egészséges gyümölcs, sok C, B és K vitamint, antioxidánsokat és ásványi sókat tartalmaz.
A fekete áfonyának (Vaccinium myrtillus) hűvös, párás klímájú, savanyú talajú hegyi erdő a tipikus élőhelye, hazánkban csak az Alpokalján és Vas megyében vannak kisebb élőhelyei, de pl. az Alpokban, Erdélyben vagy a Tátrában hamar találkozhatunk vele. Kicsi kék bogyói augusztusban érnek, de a növény leveleit is használják gyógyteaként. Könnyen észrevehetjük, hogy a gyümölcsként árult áfonya és az erdőben talált áfonya bogyói hasonlítanak, de azért sokban különböznek is. Ennek az az oka, hogy a termesztett fajtákat az Észak-Amerikában honos fürtös áfonyából (Vaccinium corymbosum) nemesítették. Ez a faj sokkal nagyobbra nő, több és nagyobb bogyókat terem európai rokonánál, viszont éppen úgy a jó vízáteresztő képességű, üde, savanyú kémhatású talajt szereti, ami meglehetősen megnehezíti a hazai termesztését. Ebből adódóan a magyarországi friss piacra főleg Spanyolországból és Lengyelországból érkezik az áfonya, a néhány hazai termelő áruja általában még helyben elfogy.
Szintén hegyvidéki faj a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), ami abban különbözik ismertebb, kék bogyójú rokonától, hogy a bogyója élénkpiros, savanyúbb ízű és a leveleit télen sem hullajtja le. A vörös áfonyának is van termesztett változata, szintén Amerikából, szintén egy ottani vörös áfonya fajból (Vaccinium macrocarpon) nemesítve, amely nagyobb növekedésű, a bogyók nagyobbak és világosabb színűek. Nálunk leginkább feldolgozott formában lehet vele találkozni pl. aszalva, de lekvár és gyümölcslé formában is kapható.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Gluténmentesnek számít…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató