Ételtcsakokosan

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő folyadékkal?

2020. február 18.

Mi magyarok létezni sem tudnánk tejföl nélkül. Kanalazzuk a pörkölt tetejére, krémesítjük vele a körözöttet, nélkülözhetetlen paprikásokhoz, no meg habarásnak sem utolsó.

És akkor még nem beszéltünk a rakott ételekről, a vargabélesről vagy a kekszes-tejfölös örök klasszikus sütiről. Nagy kedvenc, ez tény, de ha már ennyire szeretjük, vajon tisztában vagyunk annak a bizonyos folyadéknak is a mibenlétével, ami a tetején van? Lássuk, mi ez pontosan!
Kezdjük az alapokkal! A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín.” Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják. Eddig oké, de mi is az az időnként található folyadék ott a pohár tetején? A vízszerű „valami” nem más, mint a savó, és bár nem túl bizalomgerjesztő, semmi pánik: teljesen veszélytelen. Sőt! Alapvetően vízből áll, de tartalmaz még kalciumot, káliumot és egészséges fehérjéket is, így semmi szükség megszabadulni tőle. A pohár tetején természetes kiválási folyamat eredményeként jelenik meg, és mivel pozitív élettani hatásokkal bír, ne öntsük le a tejfölünkről – vagy joghurtunkról –, inkább keverjük hozzá egy kis extra tápanyagért. De előtte azért szagoljuk meg, ugyanis a savó színe és illata árulkodó jel lehet. Ha tiszta, átlátszó, vízszerű, akkor rendben van a tejtermékünk, ha viszont kellemetlen szagú vagy nyúlós, darabos állagú, akkor valószínűleg romlott, vagy romlásnak indult termékkel van dolgunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás:
https://www.mashed.com/176429/why-does-sour-cream-get-watery/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató