Ételtcsakokosan

Tavaszi ropogós

2021.03.09.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A retek a tavasz első csodája, amely a fagyok elmúltával vetett magból kikelve és bokrosodva gyorsan növeszti piros gumóit. 

Fogyasztható nyersen szeletelve, reszelve, vagy lé formájában. Főve, sütve elveszti csípősségét, ropogósságát, íze pedig, lágyabbá és szaftossá válik. Jól harmonizál a húsokkal, a szalonnával, a hagymafélékkel és a sajtokkal.
A retekgumó – amit fogyasztunk – a szár megvastagodott, félig földalatti része. Színe általában egyszínű rózsás-piros vagy ennek egy árnyalata. Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínű, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegű, 2-10 cm átmérőjű.
A reteknek számos fajtacsoportja ismert, és e változatosság nagyon előnyös abból a szempontból, hogy ha szeretjük e zöldségnövényt, az év egyik szakában sem kell nélkülözzük. A hónapos retket leginkább kora tavasszal, de ősszel is lehet termeszteni. Hajtatható is, termése kisebb, lédúsabb; ez az ismert piros retek. Nagy előnye nevében is szerepel: hónapos, azaz vetéstől számítva egy hónap múlva már szedhetjük, ehetjük. Kevés olyan zöldségnövény van, ami ilyen rövid idő alatt betakarítható a vetéshez képest.
Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé.
Válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű; friss, kemény tapintású, fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket. A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad. A retket hűtőszekrényben 4-5 napig tárolhatjuk.
 

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Gyermek reggeliző készletet hívtak vissza

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató