Ételtcsakokosan

Moly ellen okosan

2016. július 15.

A kamrának, kamra céljára használt szekrénynek tisztának és rovaroktól mentesnek kell lennie. A legjobb háztartásban is előfordul, hogy a hazahozott alapanyag szennyezett. Mi a teendő ha lárvát, vagy molyt találunk?

Először keressünk nyomokat

MiteTineola_1233096A kifejlett moly jelenléte egyértelmű jel. A moly halvány szürke-barna színű, bordó esetleg szürke foltokkal és a mérete 1-1,5 cm között mozog. Éjszaka aktívak, így ilyenkor találkozhatunk velük a kamrában.

Ellenőrizzük a száraz zacskós élelmiszereket főleg a lisztet, búzadarát, rizst, müzlit és gabonaféléket, de nem árt az óvatosság és érdemes rápillantani a száraztápokra és aszalt gyümölcsökre is. Ilyenkor daraszínű, ½ centiméteres kis lárvákat keressük az élelmiszerben (csomagolás behajtott szélei alatt gyakran láthatók az élő, mozgó lárvák, vagy az élelmiszerben szabályos kis lyukak, járatok figyelhetők meg).

A polcok széleit és a különböző sarkokat, szögleteket nézzük meg alaposan, ugyanis a moly lárvája szürkés színű nyálkás hálót hagy maga után. Ez a háló nem mindig jelenik az élelmiszerben, de konzervek, dobozok peremén gyakran található.

Ha a fentiek közül (háló, lárva, moly) legalább egyet is találunk a kamrában, akkor itt az ideje takarítani.

A takarítás

Mindent vegyünk le a polcokról, hogy alaposan ki tudjuk takarítani a kamrát. Nincs mit tenni, minden szennyezett (hálós, lárvás) élelmiszert ki kell dobni. Minden más esetében jó megoldás, ha tiszta uzsonnás zacskóba csomagolva egy hétre a mélyhűtőbe tesszük ezeket a zacskós élelmiszereket. A fagyasztóban a hideg megöli az esetlegesen oda került petéket (amik annyira kicsik, hogy szabad szemmel nem is láthatók.)

Az ellenőrzés után következik az alapos porszívózás: minden szögletet, polcok alját és tetejét, még a falakat is, kiemelt hangsúlyt fektetve azokra a helyekre, ahol nyálkás hálót találtunk, illetve a polc szegélyekre, élvédőkre (ha régiek, már elváltak a felülettől, akkor itt megbújhatnak a molyok) ragasszuk vissza, vagy cseréljük le. A kulcslyukat se hagyjuk ki!

Nedves mosószeres vagy ecetes ronggyal töröljük át a polcokat, ajtókat, falat és padlót, majd hagyjuk megszáradni, biztosra megyünk, ha szárazra töröljük papírtörlővel. Na hagyjuk ki az akasztókat, kilincset, kis kosarakat sem. A kamrának eleve jó levegőjűnek, szellősnek kell lennie!

Mosogassunk el minden tárolóeszközt – legyen az üveg vagy műanyag – forró mosogatószeres vízben, vagy anyagától függően mosogatógépben.

Mind a polcok, mind az edények legyenek tökéletesen szárazak, amikor mindent visszateszünk a helyére.

A porszívóval összeszedett port, hulladékot és a hulladékgyűjtőbe tett  molyos élelmiszert, kidobott csomagolóanyagot, polc díszítő papírt  mielőbb távolítsuk el a lakásból, mert visszaszennyezhetik a lakást.

 

kamra_élbtipp

Megelőzés

Ha túl gyakran találkozunk mollyal, akkor gondolkodjunk el, hogy nem túl meleg, nedves levegőjű-e a kamránk. Ha nincs lehetőség máshol kialakítani kamrát, akkor igyekezzünk szellőssebbé tenni a helyiséget. Szekrény esetén fúrjunk lyukakat az oldalába, tetejébe, hogy mozogni tudjon a levegő. A megelőzés érdekében a fúrt lyukakat rovarhálóval (gézlappal) fedjük le!

  • Zárt/beépített kamra esetén az ajtóra és a falba is szellőzőket kell beépíteni.
  • Minden olyan rést, nyílást, ahol el tud bújni ez a rovar zárjunk le pl. fugával vagy szilikonnal.
  • Használjunk rovarcsapdát, egy-két darabot tegyünk a különböző sarkokba. A csapda által kibocsátott illat odacsalja a molyokat és beleragadnak. Ha valóban találunk csapdába esett egyedeket, akkor érdemes újra kitakarítani a kamrát a biztonság kedvéért.

Tipp:

  • Gyakran mosogassuk el a tároló edényeket! Jól záródó csatos üveg a legjobb tároló!
  • Ne tároljuk a lisztet, darát, cukrot az eredeti papírzacskóban. Vagy csomagoljuk be a papírzacskót élelmiszert  nejlon zacskóba, és szorosan zárjuk le, vagy töltsük át tartalmukat felcímkézett üvegekbe!
  • A babérlevél illata állítólag elűzi a molyt, így pár levelet tehetünk a polcokra.

Fotó: wikimedia.org

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tegyek ha…?…

eteltcsakokosan

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Az újbor ünnepe

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató