Ételtcsakokosan

Tavaszi Pavlova torta

2015. május 4.
strawberry-pavlova-400x602

 

strawberry-pavlova-400x602

Kezdődik az eperszezon, mikor már hazai szamócát vagy epret is találunk a piacon, indulhat az epres édességek gyártása. Íme egy olyan recept, aminek elkészítése időigényes, viszont egyszerű. A végeredmény mindent megér!

 
Hozzávalók

  • 6 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 ek fehérborecet
  • 3 dl tejszín
  • 40-50 dkg eper

Eperlekvárhoz:

  • 30 dkg eper
  • 15 dkg cukor

 
Elkészítése

Először elkészítjük az eperlekvárt, abban az esetben, ha nincs otthon. Lecsumázzuk az epreket, alaposan megmossuk, felkockázzuk és egy kis lábosban cukorral együtt 15 percig főzzük, turmixoljuk, hogy sima állagú legyen, majd hagyjuk kihűlni.

A sütőt melegítsük elő 150 °C fokra, fontos, hogy légkeverés módra kapcsoljuk.

A tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjéket habbá verjük, miközben fokozatosan beleszitáljuk a porcukrot. (A maradék tojássárgája más süteményekhez, rántottához felhasználható.) Mikor már kemény a hab, rászórjuk a lisztet, rákanalazzuk a lekvár felét és hozzáadjuk a fehérborecet (ettől marad kemény a hab). Óvatosan, figyelve, hogy a habot ne törjük, összeforgatjuk a hozzávalókat.

Egy sütőlapot, vagy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a közepére halmozzuk a tojáshabot, tortát formázunk belőle, és az előmelegített sütőbe tesszük.

150°C fokon sütjük 10-15 percig, majd ezt követően 100 °C fokra csökkentjük a hőmérsékletet és 50-60 percig szárítjuk. Miután megsült a tojáshab, résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni. Közben felverjük a tejszínhabot is.

Mikor minden kihűlt, a tojáshabtortát óvatosan levesszük a sütőpapírról és egy tortatálra helyezzük. A tejszínhabot a tortára halmozzuk, kicsit elegyengetjük, ráöntjük a lekvárt, végül eperszemekkel díszítjük.

 Az eperszezonban is érdemes figyelni a gyümölcs eredetére, részletes információt itt olvashatnak.
 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel.  Mosás után a tojás nem tárolható!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.
  • Az epret közvetlenül felhasználás/fogyasztás előtt alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A daraboláshoz külön erre a célra rendszeresített vágódeszkát használjunk.
  • Figyeljünk a tejszín fogyaszthatósági idejére.
  • Érdemes közvetlenül fogyasztás előtt összeállítani a tortát, mert a tejszínhabtól megereszkedhet a habcsók, veszíthet ropogósságából.
  • Fogyasszuk el minél hamarabb a tortát!

 
Kép forrása: trissalicious.files.wordpress.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Az egészséges étrend szereplője a körte

eteltcsakokosan

A szabadban is biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató