Ételtcsakokosan

Tippek fagyasztott zöldségek, gyümölcsök vásárlásához, tárolásához

2018. január 19.

Régen az emberek olyan zöldségeket, gyümölcsöket ettek, ami éppen az adott időszakban termett. A tartósítást később szárítással, aszalással, sózással, befőzéssel, savanyítással végezték. A technikai fejlődésnek köszönhetően mára élelmiszereink otthoni eltarthatóságának praktikus módja a hűtés és fagyasztás lett. Az élelmiszerek tárolási hőmérsékletének csökkentésével megakadályozható a bennük lévő mikroorganizmusok szaporodása. Jelen összeállításunkban a fagyasztva vásárolt zöldségek, gyümölcsök élelmiszer-biztonsági kérdéseivel foglalkozunk.
Mire figyeljünk vásárláskor?

 • Vásárláskor a hűtött és mirelit termékeket tegyük be utoljára a bevásárlókocsiba.
 • Csak olyan hűtőpultból vásároljunk, ahol sértetlen, azaz ép és bontatlan csomagolású árut találunk.
 • Ügyeljünk arra, hogy az árukon látható-e felolvadásra és újbóli lefagyasztásra utaló jel. Árulkodó, ha a zacskóban levő élelmiszer alakja elváltozott (deformált) vagy tömbszerűen helyezkedik el a zacskóban. Szemes termésnél figyeljünk arra, hogy jól kitapinthatóak legyenek az egyes szemek. A mélyhűtőláda falán vagy az élelmiszerek csomagolásán látható jégréteg ugyancsak gyanúra adhat okot.
 • Mindig olvassuk el a minőségmegőrzési időre vonatkozó dátumot, aminek jól olvashatónak kell lennie. Az átcímkézés, felülírás, javítás gyanús lehet. Nagyon fontos, hogy ne vásároljunk lejárt minőségmegőrzési idejű terméket.
 • A hazaszállítás minél rövidebb ideig tartson. Ideális, ha – elsősorban a nyári hőségben – hűtőtáskával is készülünk bevásárláskor.

Mire ügyeljen a fogyasztó az otthoni tároláskor?

 • Abban az esetben, ha a vásárlás és a hazaérkezés között sok idő telik el, a fagyasztott termékek elkezdhetnek felolvadni. Ügyeljünk arra, hogy a fagyasztott élelmiszerek minél hamarabb a mélyhűtőbe kerüljenek.
 • Az egyszer felengedett élelmiszert újrafagyasztani nem szabad, mert felolvadáskor az élelmiszerben esetlegesen jelen lévő, romlást okozó vagy kórokozó mikroorganizmusok szaporodásnak indulhatnak. Ismételt lefagyasztás, majd felengedés után már nem lehet megállapítani, hogy mennyi ideig, milyen hőmérsékleten volt visszafagyasztás előtt tárolva. Ugyanakkor a csak egyszer fagyasztott, helyesen fagyasztva tárolt termék felengedtetés után mikrobiológiai szempontból gyorsabban romlik, mint a még le nem fagyasztott.
 • Állítsuk be az optimális hőmérsékletet! Ez normál hűtőben általában a +5-7 °C fok, a fagyasztóban pedig -18 °C fok, vagy annál hidegebb.
 • A csomagoláson a gyártók egyértelműen feltüntetik a tárolásra vonatkozó szabályokat, többek közt azt, hogy az adott termék hány fokon, milyen körülmények között, meddig őrzi meg minőségét (fagyasztott terméknél), illetve hűtve tároláskor meddig fogyasztható biztonságosan, vagy meddig kell felhasználni.
 • Fölöslegesen ne nyitogassuk a hűtőszekrény vagy a fagyasztó ajtaját! A beáramló meleg levegő nagyon gyorsan megemeli a belső levegő hőmérsékletét.
 • A hűtőszekrény és fagyasztó tisztaságáról rendszeresen gondoskodni kell. A mélyhűtőt rendszeresen le kell engedni és így kitakarítani. Ez nem csak a megfelelő higiéniát biztosítja, hanem segít abban is, hogy a készülék megfelelően hűtsön. Egy rendben tartott hűtő, illetve fagyasztó átláthatóbb, így kevesebb élelmiszer-hulladék termelődik.

A szervezetünknek nemcsak nyáron van szüksége gyümölcsökre, zöldségekre, hanem télen is. Bátran fogyaszthatók, minden formában.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rántott hús nélkül nincs lagzi?

eteltcsakokosan

Csírák

eteltcsakokosan

Idén is vár a Campus

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató