Ételtcsakokosan

Mit ne öntsük a lefolyóba!

2017. március 27.
502155430_4e6402872e_o-400x272

Sütés-főzés közben beledobálunk minden edényt, morzsát a konyhai mosogatóba, sőt van, hogy oda nem való folyadékot öntünk bele. Vegyük végig mit nem szabad beleönteni a lefolyóba!
502155430_4e6402872e_o-400x272

Olaj, vaj, zsír

Fő szabály, hogy olajat, használt olajat nem öntünk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. A vaj, margarin, zsír különösen olvasztott formában “veszélyesek”, mert kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben.

Forró víz

Mindig úgy öntsük le például a tészta vagy burgonya főzővizét, hogy megnyitjuk a hideg vizet és úgy öntjük ki a forró vizet. Nem tesz jót sem a dézsának sem a lefolyócsőnek a hirtelen hőmérsékletkülönbség. Bár sokszor házi praktikaként dugulás elhárítására ajánlják a forró vizet önmagában, vagy ecettel, szódabikarbónával keverve. Mégis az alkatrészek hosszabb élettartama érdekében legyünk óvatosak.

Ételdarabok, maradékok

A lefolyóba épített konyhamalacok ideje hamar lejárt, mert a darált pép is dugulást okozott. A szemetesbe ürítsük a tányérokon maradt maradékokat. Sütés-főzés közben se dobjunk a mosogatóba tojáshéjat, nyers tésztás kanalat,valamint kávézaccot,  rizst, grízt (mind felszívják a vizet és szintén dugulást okozhatnak).

Felmosó lé

Mivel felmosáskor kisebb darab szennyeződések, pormacskák kerülhetnek, azt ne öntsük a lefolyóba, inkább a wc-be borítsuk. Valamint nem is higiénikus a koszos vizet a mosogatóba önteni.

Gyógyszerek

Ez már nem az élelmiszerbiztonság területéhez tartozó figyelmeztetés, hanem környezetünk érdekében ne öntsük ki a különböző folyékony orvosságokat vagy tablettákat.

  • Mindig legyen a lefolyó nyíláson kivehető szűrő elem, amit könnyen tudunk tisztítani!
  • Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatódézsát!

 

Kapcsolódó cikkek:
http://eteltcsakokosan.hu/2015/01/13/veszelyes-hulladek-a-haztartasunkbol/
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Hirtelen ötletből mesterré válni

eteltcsakokosan

Marcipán

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató