Ételtcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

2020. június 26.
olvker-2.jpg

Házilag fagyasztott gyümölcs mennyi ideig ehető az elrakástól számítva? Babának adnám, azért lenne fontos tudni.

Nyers formában a zöldségek fagyasztva akár egy évig is tárolhatók, a gyümölcsök többsége azonban csak rövidebb ideig.
Gyümölcsök
sárgabarack 8 hónap
őszibarack 10 hónap
eper 12 hónap
cseresznye 10 hónap
szilva 10 hónap
párolt gyümölcs (alma, körte) 10 hónap
gyümölcslé 10 hónap
A megadott minőségmegőrzési idők tájékoztató jellegűek, melyek függnek az alapanyag minőségétől és a helyes előkészítési, fagyasztási technológia betartásától.
Amennyiben kisbaba táplálására szánná a fagyasztva tárolt gyümölcsöket, itt elsősorban magának a nyersanyagnak a minőségére (épségére, érettségére) és származására kell különösen odafigyelni, ugyanis a kisbabák különösen érzékenyek a vegyszerekre.  A fagyasztás előkészítési műveletei között a legfontosabb mindig a tisztítás. A fagyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan tisztítsuk meg, ha szükséges áztassuk be, több ismétléssel mossuk meg és szárítsuk le. Fontos a hibátlan, friss és egészséges zöldségek, gyümölcsök kiválogatása fagyasztás előtt.  A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök (elő) főzve vagy párolva és turmixolva általában egy évig is tárolhatók fajtától függően. A kisbabáknak, gyermekeknek szánt zöldségek, gyümölcsök házi tartósításához a magunk részéről ezt a megoldást javasoljuk.
Mindezek mellett felhívom figyelmét az apró magvas gyümölcsök okozta ételallergia kockázatára. Szakértők javaslata alapján két évnél fiatalabb gyerekek esetében érdemes kerülni az apró magvasok fogyasztását, hogy a későbbiek során (akár felnőttkorban is) ne lépjenek fel érzékenységi reakciók.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Gabona babona

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató