Ételtcsakokosan

Tavaszi fűszerek I.

2014. március 28.
Snidling-Cormac-Lawler-400x520

Itt a tavasz, zöldbe kezd borulni a természet, ilyenkor a zöldségek, azon belül is a zöldfűszerek jelennek meg elsőként. Vegyük végig ezeket a kincseket, amit beszerezhetünk erdőből, piacról, kertből, vagy saját kis balkonládában magunk is termeszthetünk.
Snidling vagy metélőhagyma (Allium schoenoprasum) Snidling-Cormac-Lawler-400x520
A Földközi-tenger mellől származó metélőhagyma vagy snidling nagyon sok vitamint tartalmaz. A növénynek hosszú, zöld szárai vannak, és érdekessége, hogy minél jobban visszavágjuk, annál intenzívebben képes nőni. Vöröshagyma, lilahagyma helyett érdemes használni, mert kevésbé intenzív az íze. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételekhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Snidlinges tojáskrém:
3 főtt tojás
4 ek majonéz
1 tk mustár
1 tk ketchup
1 kis csokor snidling

fehér bors
 
Tippek:

  • Főzés nélkül, nyersen használjuk.
  • Minél többet vágjuk, annál gyorsabban nő a cserepe/poharas snidling.

A tojásokat megmossuk, megfőzzük és villával apróra zúzzuk egy mélyebb tálaló edényben, sózzuk és borsozzuk, majd a majonézt és egyéb ízesítő krémeket öntjük hozzá, jól össze kell keverni. A megmosott, megszárított snidlinget apróra vágjuk és elvegyítjük a krémmel. Hidegen is finom, de kenyérre kenve, vékony szelet sajttal a tetején sütőben grillezve meleg szendvicsnek is kiváló.
1115181_65438316-1024x779Petrezselyem (Petroselinum)
A Petroselinum crispum Dél-Európából származik és a magyar konyha egyik alapvető, hagyományosan használt növénye. Két változata ismert: a gyökérpetrezselyem és a kizárólag a leveléért termesztett metélő- vagy levélpetrezselyem.
Nem a tápértéke, hanem az ízesítőképessége miatt közkedvelt, valamint formája és színe díszítésre is tökéletessé teszi. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a zöldje is, valamint köretek kiegészítője pl. petrezselymes burgonya, petrezselymes rizs.
 
Tippek:

  • Az összevágott zöldje alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágtak volna le a tövéről.
  • Friss petrezselymet kis csokrokba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt lehet megszárítani; az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben eltartva egész télen lehet hasznosítani.
  • A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, víz- valamint vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.
Petrezselymes pesto
Bazsalikom helyett petrezselyemből is lehet pestot készíteni, a többi alapanyag változatlan:
1 csokor friss petrezselyem
1/2 pohár extra szűz olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
3 ek fenyőmag (vagy dió)
6 dkg parmezán sajt
A megmosott és leszárított petrezselyem leveleket durvára vágjuk, és a turmixgépbe dobjuk, majd a fenyőmagot (vagy diót) száraz serpenyőben illatosra pirítjuk és a megpucolt fokhagymával és reszelt parmezánnal együtt a petrezselyemhez adjuk. Az oliva olajat folyamatosan hozzáöntve turmixoljuk, pépesítjük, végül fűszerezzük sóval és borssal.
Tipp: pestot frissen főtt tésztával forgathatjuk össze, de halak mellé is illő öntet
Fotó:Cormac Lawer

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyaralás idejére ezek maradhatnak a hűtőben

eteltcsakokosan

Folyadékbevitel időskorban

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató