A mosogatás íratlan szabályai régóta ismeretesek, csak az eszközök fejlődtek. Otthonunkban, még ha van is mosogatógép, gyakran kézi mosogatásra is szükség van.
Például azért, hogy ne halmozódjon fel a mosatlan edény, és ne száradjon rájuk az ételmaradék, érdemes főzés közben folyamatosan mosogatni. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyorsabbá tehetjük a mosogatást azzal, ha folyóvízzel előre leöblítjük az edényeket és ázni hagyjuk.
Tippek a helyes mosogatáshoz
- Időt és energiát spórolhatunk meg, ha nem várjuk meg, hogy az ételmaradék rászáradjon az edényre.
- Az edényeket forró, mosogatószeres vízben kell elmosni, majd tiszta, meleg folyóvízzel alaposan le kell öblíteni.
- A mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények és végül a főzéshez használt edények. Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződéskiválás van, azonnal cseréljük le. A zsíroldószeres mosogatást minden esetben meleg folyóvizes öblítés kövesse.
- Szárításhoz ne törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez higiénikusabb és szebben száradnak meg a poharak is. Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröljük szárazra.
- Selejtezzük ki a csorbult, karcos edényeket, eszközöket, ugyanis ezeket sokkal nehezebb tisztán tartani.
- Minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, jól csavarjuk ki és mindig tartsuk száraz helyen.
- A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára.
- A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk!
- A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres ronggyal gyakran töröljük át, és a mosogató medence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével.