Ételtcsakokosan

9 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

2018. augusztus 23.
article-6-busting-the-rinse-before-you-wash-myth_500x343.jpg

A mosogatás íratlan szabályai régóta ismeretesek, csak az eszközök fejlődtek. Otthonunkban, még ha van is mosogatógép, gyakran kézi mosogatásra is szükség van.

Például azért, hogy ne halmozódjon fel a mosatlan edény, és ne száradjon rájuk az ételmaradék, érdemes főzés közben folyamatosan mosogatni. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyorsabbá tehetjük a mosogatást azzal, ha folyóvízzel előre leöblítjük az edényeket és ázni hagyjuk.
Tippek a helyes mosogatáshoz

  • Időt és energiát spórolhatunk meg, ha nem várjuk meg, hogy az ételmaradék rászáradjon az edényre.
  • Az edényeket forró, mosogatószeres vízben kell elmosni, majd tiszta, meleg folyóvízzel alaposan le kell öblíteni.
  • A mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények és végül a főzéshez használt edények. Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződéskiválás van, azonnal cseréljük le. A zsíroldószeres mosogatást minden esetben meleg folyóvizes öblítés kövesse.
  • Szárításhoz ne törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez higiénikusabb és szebben száradnak meg a poharak is. Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröljük szárazra.
  • Selejtezzük ki a csorbult, karcos edényeket, eszközöket, ugyanis ezeket sokkal nehezebb tisztán tartani.
  • Minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, jól csavarjuk ki és mindig tartsuk száraz helyen.
  • A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára.
  • A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk!
  • A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres ronggyal gyakran töröljük át, és a mosogató medence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Tombol bennük a vágy, hogy segítsenek”

eteltcsakokosan

Sonkafőzés egyszerűen

eteltcsakokosan

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató