Ételtcsakokosan

9 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

2018. augusztus 23.
article-6-busting-the-rinse-before-you-wash-myth_500x343.jpg

A mosogatás íratlan szabályai régóta ismeretesek, csak az eszközök fejlődtek. Otthonunkban, még ha van is mosogatógép, gyakran kézi mosogatásra is szükség van.

Például azért, hogy ne halmozódjon fel a mosatlan edény, és ne száradjon rájuk az ételmaradék, érdemes főzés közben folyamatosan mosogatni. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyorsabbá tehetjük a mosogatást azzal, ha folyóvízzel előre leöblítjük az edényeket és ázni hagyjuk.
Tippek a helyes mosogatáshoz

  • Időt és energiát spórolhatunk meg, ha nem várjuk meg, hogy az ételmaradék rászáradjon az edényre.
  • Az edényeket forró, mosogatószeres vízben kell elmosni, majd tiszta, meleg folyóvízzel alaposan le kell öblíteni.
  • A mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények és végül a főzéshez használt edények. Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződéskiválás van, azonnal cseréljük le. A zsíroldószeres mosogatást minden esetben meleg folyóvizes öblítés kövesse.
  • Szárításhoz ne törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez higiénikusabb és szebben száradnak meg a poharak is. Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröljük szárazra.
  • Selejtezzük ki a csorbult, karcos edényeket, eszközöket, ugyanis ezeket sokkal nehezebb tisztán tartani.
  • Minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, jól csavarjuk ki és mindig tartsuk száraz helyen.
  • A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára.
  • A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk!
  • A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres ronggyal gyakran töröljük át, és a mosogató medence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató