Ételtcsakokosan

Ne kísérletezz a gombákkal!

2020. szeptember 28.
Amikor kirándulni indulunk, és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben, legyünk nagyon óvatosak! Ha mi nem ismerjük a gombafajokat, semmiképpen ne kísérletezzünk! Hívjunk el valakit kísérőnek, aki a leggyakrabban előforduló, mérgező fajokat felismeri, és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.


 

Bár a gombák alig 3%-a mérgező, csak olyan gombát biztonságos felszedni, amelyet bizonyosan felismerünk. Vannak például olyan mérgező gombák, amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető „párjukkal”. Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket, és máris eltűnt egy jellegzetesség. Éppen ezért a vadon termő, saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel!
Gombagyűjtés
Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.
A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.
A termőtest kb. 90%-át víz, 1,5–3% fehérje, 4–6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3%) vitamintartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.
Otthoni tárolás
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.
Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!
Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!
Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát.
Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le.
Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát.
Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

 
 

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató