Ételtcsakokosan

Tarolt a budapesti csapat

2018. február 13.

A közétkeztetésben dolgozók versenye immár hatodik alkalommal került megrendezésre a hétvégén, mely sorozatnak az idei döntője a Sirha Budapest 2018 rendezvényén kapott helyet.

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny

Egy előre meghatározott, kizárólag hazai alapanyagokat tartalmazó élelmiszerkosárból kellett a  Közétkeztetési Szakácsversenyen a döntőbe jutott versenyzőknek, tradicionális ízeket képviselő ételeket készíteni.
A verseny dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésében zajlott.
A megmérettetés témája idén a „Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 52 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a 12 legjobbnak bizonyult páros mérhette össze tudását a február 9-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon.
A csapatoknak háromfogásos, felnőtt menüket kellett készíteniük melyhez csirkét vagy afrikai harcsát, friss parajt vagy spárgát, szezonális gyümölcsöt, zöldséget, rizst vagy tésztát használhattak fel. Az ételsor elkészítéséhez az összes igénybe vett alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.
A bírálók a kötelezően előírt szempontok mellett azt is figyelembe vették, hogy a versenymunkák hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez, illetve a tavaszi évszak gasztronómiai sajátosságainak és szokásainak megismertetéséhez.
Az ítészek véleménye alapján az Eurest Budapest csapata nyerte a kihívást, a selymes csicsókalevesből, savanyított zöldségekkel tálalt spenótos harcsából és spárgával megbolondított eper krémesből álló menüjével. Második helyen az Eurest Győr párosa végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Hungast Pécs csapata állhatott.
Az értékelést olyan neves szakácsok végezték, mint Sztana Ferenc, Ambrus György, Gulyás Károly és Wolf András, valamint Vomberg Frigyes.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató