Ételtcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

2018. március 10.

 
Különböző étrendi szokásokat követhetünk akár vallási, akár etikai okokból, vagy fogyókúra miatt, esetleg egészségmegőrzési célból. Van aki sosem eszik húst, van aki csak gyümölcsöt eszik, van aki nem akarja mellőzni a húst, de esetleg beiktat egy-egy húsmentes napot. Azt, hogy melyik az egészséges, nehéz megmondani. Mindenki maga érzi, hogy melyik a legkedvezőbb étkezési mód számára, melyiktől érzi jól magát. A legfontosabb alapszabály az, hogy az étkezés, amit választunk, elég változatos legyen, és ne alakulhasson ki hiánybetegség.

zöldségek
Ki a vegetáriánus és ki a vegán?
A vegetáriánusok száműzték étrendjükből a húst, de a tojást, tejet fogyasztják. A vegánok viszont mindenféle állati eredetű élelmiszert kerülnek a táplálkozásuk során. A vegánok életmódja azonban túlnyúlik az étkezési szokások megváltoztatásán. Amellett, hogy nem esznek húst, tojást, tejet, sőt mézet sem, nem hordanak állati eredetű ruhákat és kiegészítőket, illetve nem használnak állatokon tesztelt szépségipari és gyógyászati termékeket sem.
Miért lesz valaki vega vagy vegán?
A felmérések alapján az emberek legnagyobb százaléka az állatok védelme és a saját egészségük megőrzése érdekében lett vega vagy vegán. Szerepet játszik még a környezetvédelem is. Az emberek különböző életkorban válthatnak étkezési módot.
detox-1995433__340
Nézzünk pár vegetáriánus típust!

 • szemivegetáriánus: Nem fogyasztja a négylábú állatok húsát, de halat, tenger gyümölcseit, szárnyasokat, tojást és tejterméket igen.
 • peszkatariánusok: Csak a hidegvérű állatok húsát, halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak állati eredetű élelmiszerként, de egyéb húst, tejterméket, tojást nem.
 • ovo-lakto vegetáriánus: Tojást és tejtermékeket fogyaszt, de húst nem.
 • lakto-vegetáriánus: Tejtermékeket fogyaszt, de húst, tojást nem.
 • ovo-vegetáriánius: Csak tojást fogyaszt, de semmilyen húst, sem tejterméket nem.

 Nézzünk pár vegán típust!

 • nyers vegán: Semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak és csak nyers, maximum 40°C-onhőkezelt táplálékokat visznek be a szervezetükbe.
 • fruitariánus: Kizárólag gyümölcs alapú ételeket fogyasztanak. De akár mézet is ehetnek.
 • flexitariánus:Otthon semmiképp sem eszik húst, de közösségben, például étteremben, ha nincs más, akkor kivételt tesznek.

vegagi
Élelmiszer-biztonsági tippek

 • A vegetáriánus és a vegán táplálkozás alapvető követelménye, hogy kellően változatos legyen, és ne alakulhasson ki hiánybetegség. Emiatt érdemes mindig előre megtervezni a növény alapú étrendet.
 • A növényeket mindig mossuk meg felhasználás előtt, a salátaféléket levelenként érdemes átmosni és jól lecsöpögtetni róla a vizet.
 • Tárolás előtt ne mossuk meg a növényeket, mert a megnövekedett víztartalom miatt hamarabb megromlanak.
 • A tojást se mossuk meg tárolás előtt, mert megsérül a külső természetes védőrétege, így a héj átjárhatóvá válik a szennyeződések, ezzel együtt a romlást és megbetegedést okozó mikrobák számára.

Mint minden táplálkozási formának, a vegán és a vegetáriánus étkezésnek is vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A legfontosabb az egészségünk szempontjából az, hogy megtaláljuk az alkatunknak és életmódunknak megfelelő táplálkozást, ami egészséges és örömet is nyújt egyben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#1. Mit hol tároljunk? – Frigó kisokos

eteltcsakokosan

Terítéken a vörös káposzta

szucseva

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató