Ételtcsakokosan

Mi legyen az ünnepek alatt megmaradt ételek sorsa?

2019. január 3.

Vége az ünnepeknek a nagy karácsonyi és szilveszteri forgatagnak, a folyamatos sütés-főzésnek, a bőséges étkezéseknek, vendégjárásnak, de bizonyára akad még maradék a hűtőben, kamrában. De vajon mi legyen a sorsuk? Kuka vagy új élet? Nézzük!

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!
Nézzünk körbe, mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem.

  • A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.
  • A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket!
  • A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatóak.
  • Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszuk őket frissen, ne tároljuk.
  • Ha mégis megmaradt ételünk, időben gondoljunk lefagyasztásukra! A karácsonyi vacsora közkedvelt fogása, a halászlé jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után pedig biztonságosan fogyasztható.
  • A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak különösen veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszuk el több napi tárolás után. Annak ellenére sem mondhatók már ilyenkor biztonságosnak, hogy esetleg még nem észlelünk elváltozást szagukban, ízükben és állagukban.
  • Ha bármely étel romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszuk el!
  • A megmaradt étel alapos átforrósítás után elfogyasztható, ha érzékszervileg kifogástalan, 2-3 napnál nem régebbi és hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.
  • Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használja fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, mert itt nem történik hőkezelés.

Fogyassza körültekintően a megmaradt ételeket!!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató