Ételtcsakokosan
Tarjás-pite-rétes-400x300

Tarjás-pite-rétes-400x300
Hozzávalók 4 személyre:
Tészta:

  • 1 csomag négylapos réteslap

Töltelékhez:

  • 1 db. vöröshagyma
  • 1 ev. olaj
  • 40 dkg. tarja +füstölt hús darálva
  • 1 mk. só, pirospaprika, bors, kakukkfű, bazsalikom
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 8 evőkanál sűrített paradicsom

Mártáshoz:

  • 1 mk.  pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 db. hagyma

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A darált húsokat beletesszük és fehéredésig sütjük.
Ezután meghintjük pirospaprikával, beletesszük a paradicsompürét, összekeverjük és annyi vizet öntünk alá, hogy kellő sűrűségű mártást kapjunk. Sóval, borssal, kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük.
Lefedjük, és kb. 20 percig pároljuk, miközben a bort apránként beleöntjük. Amikor besűrűsödött, a tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk és leszűrjük.
A réteslapokat széthajtjuk, nedves konyharuhára terítjük, és az első két lapot olívaolajjal vékonyan megkenjük, a harmadikat zsemlemorzsával meghintjük. A húsos mártás egyik felét a tésztalap felére hosszában elegyengetjük, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, a másikat egy másik lapra tesszük, így végül 2 rúd lesz belőle. Tetejét megkenjük kis olajjal és 190°C-os sütőbe kb. 50 perc alatt megsütjük.
Mialatt sül elkészítjük a mártást hozzá: 1 ek. olajon az apróra vágott és megmosott hagymát üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával és beleteszünk a ragúnak a visszamaradt levét. Ezek után a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük és készre főzzük. Főzés közben kevergessük, hogy ne maradjon csomós, ha mégis az lenne, akkor robotgéppel simára keverjük.
A tálaláskor a húsos réteseket leöntjük a szósszal, meglocsoljuk tejföllel és igény szerint díszítjük paprikával, paradicsommal vagy petrezselyemmel.
Élelmiszerbiztonsági szempontok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Hús feldolgozásakor különösen figyeljünk arra, hogy rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • A nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • Ügyeljünk a tejföl fogyaszthatósági időjére!
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • Díszítéshez használt zöldségeket is mossuk meg, s vigyázzunk, hogy csak tiszta zöldség kerüljön a tányérunkra!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Oltalmat kapott a rögös túró

eteltcsakokosan

Disznót vágna? Tippek, praktikák a biztonságos előkészületekhez

eteltcsakokosan

A méret a lényeg

Nagy-RicsoyN

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató