Ételtcsakokosan

Táplálkozás az évszakok szerint

2015. szeptember 25.

A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük, ha átgondoljuk, hogy melyik évszakban mit miért eszünk, és hol vásároljuk meg.

A globális kereskedelem egyik következménye, hogy ma már minden évszakban szinte mindenféle termény, élelmiszer kapható a hazai üzletekben. Ha nem is mindenhol, de kis utánajárással beszerezhetjük a tőlünk távoli kontinenseken termő zöldséget, gyümölcsöt, akar húsféleségeket is. A magyar vásárlók közül azonban egyre többen választják a helyi termelők áruit. A Magyarországon termesztett vagy készített élelmiszer fogyasztása több ok miatt is kedvező hatású lehet.

Ezzel csökkentjük a környezet terhelését, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás stb. jelent a messziről jövő áruk esetében. A helyi termelők, gazdák a vásárlók körének bővülésével erősödnek, és mi, vásárlók olyan minőségi termékeket kaphatunk, amelyek a „szomszédban” teremnek, tehát frissek, szezonálisak, akar még olcsóbbak is, mint azok az élelmiszerek, amelyek messziről érkeznek hozzánk.

fruits-818789_1280

A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is, amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol. Ha a paradicsomot, paprikát, almát, szilvát stb. megbízható helyi termelőtől szerezzük be, és elégedettek voltunk az árujával nyáron, december közepén feltehetően megint őt fogjuk keresni, hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját, vagy vásároljunk a dióból, amelyet kínál. Ősszel, amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel, szervezetünk fokozatosan „melegebb” ételeket kíván, például kevesebb nyers és több párolt zöldséget. Ilyenkor több fűszert is használhatunk, mint nyáron, amikor szervezetünket jól esett hűteni a sok nyers gyümölccsel, dinnyével,őszibarackkal, beértük salátákkal, és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.

Télen sokkal jobban vagyunk a forró húslevesre, a gazdag bablevesre, az eltett befőttre, lekvárra, sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában. A hidegben a ragulevesek, a főtt és sült tészták, a rakott, párolt zöldségek is jobban esnek. Ha nem vagyunk rá allergiásak, nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat. A dió mellett a mandula, a mogyoró is igazi csemege, és azok az (akar házilag) aszalt gyümölcsök, például alma, szilva, sárgabarack, amelyeknek tartósítására a gondos háziasszony már idejében, a szezonban gondolt.

walnuts-791594_1280

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

eteltcsakokosan

Zabkása

eteltcsakokosan

Az hogy lehet, hogy…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató