Ételtcsakokosan

Táp-teszt – mert nem mindegy, hogy mi lesz a kutya vacsorája

2015. január 7.

Az itthon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb – főleg jelölési – hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztető anyagoktól mentesek és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is találhatóak kiváló minőségűek.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén 41, felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőrzött a hatóság.A mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vették a szakemberek. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is ellenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, mint, hogy mennyire elfogadható az állattartó számára a táp szaga, vagy épp milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség).A célellenőrzés során a kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot a szakemberek, míg a címkén feltüntetett összetevők (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége) vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát. A legtöbb probléma a nyersrost tartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.

A kötelező információkon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat (például garantált makroelem, garantált vagy hozzáadott nyomelem és vitamin tartalom) is feltűntetnek a csomagoláson. A makroelem (nátrium, kalcium, foszfor) vállalásoknál az érintett 14 kutyatápból 50%-nál (7 db), míg a nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) esetében a 28 termék 25%-ánál (7 db) mutattak ki a vállalttól eltérő értéket a laborvizsgálatok.

A feltárt hiányosságok miatt a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az eljárások folyamatban vannak. A vizsgálat pozitív tapasztalata, hogy egyetlen terméknél sem volt szükség súlyosabb szankció (például forgalomból való kivonás) elrendelésére.

Első tíz helyezett:

  1. Ecopet Natural 2,5 kg, 352 Ft/kg  54,08 pont Szerbia
  2. Select Gold 1kg, 2199 Ft/kg 53,75 pont Németország
  3. Natural&Delicious kutyatáp 2,5 kg 1159Ft/kg  52,50 pont Szerbia
  4. Dog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, származási hely: Magyarország, 49,83 pont
  5. Real Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, származási hely: Hollandia 49,08 pont
  6. Dein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg, származási hely: Ausztria 47,75 pont
  7. Pedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, származási hely: Magyarország 46,58 pont
  8. Royal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, származási hely: Franciaország 46,50 pont
  9. Eukabana jogging  3 kg, 1312 Ft/kg, származási hely: Hollandia 45,58 pont
  10. Aldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 265 Ft/kg, származási hely: Magyarország 44,02 pont

 
Kapcsolódó anyagok
Kutyatáp-teszt rangsor
Kutyatáp-teszt részeredmények
További információk a kutyatápokról a Szupermentán
!
 
Fotó:flickr.com SoCal Jen

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

Jégre tett élelmiszereink

eteltcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató