Ételtcsakokosan

Ismerjük meg együtt a húsgolyók világát!

2020. március 16.

Ki ne szeretné a húsgolyókat? Darált hús, golyó formában gyúrva megtalálható majdnem minden pontján a világnak. Egy kis szerencsével – a világot bejárva – végigkóstolhatjuk mindegyiket.

De néhány téveszmét el kell, hogy oszlassunk. Az olaszok nem eszik húsgolyóval a spagettit. Soha. Ez egy olasz-amerikai recept, és nagyon finom, de jobb, ha tudjuk: nem autentikus olasz ételről van szó. A húsgolyó legtöbbször darált húsból készül, amit kerek, vagy hosszúkás labdává gyúrnak. Többféle hozzávalóval, fűszerekkel keverik – tájegységtől függően.Sülhet olajban, zsírban, vagy zsiradék nélkül a sütőben.
Tipp: A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölőcímkét olvassuk el. Lejárt fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejű terméket, vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.
Feldolgozáskor rendszeresítsünk csak húshoz használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C -ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot.
 
És most jöjjenek a különféle receptek!
Olasz húsgolyó: Soha, de soha nem készítik tésztával! A húsgolyó külön fogás a főételek között, csakúgy, mint bármelyik más hús- vagy halétel. Általában borjú vagy disznóhúsból készül, tojással vagy morzsával állítják össze. Először olajban megpirítják, vagy magában, vagy paradicsommártással tálalják. Először furcsa a látvány. Néhány óriás húsgolyó egy nagy tál piros lé közepén. Csodálkozásunk egészen az első falatig tart, és soha többet nem akarunk húsgolyót tésztával enni.
Amerikai húsgolyó tésztával: Mégiscsak létezik húsgolyó tésztával. Az étel gyakorlatilag bolognai spagetti, húsgolyókkal. Sokkal nagyobb élvezetet nyújt, mint egy sima bolognai spagetti, mivel a húsgolyókat először megsütjük, így a ropogós húsfalatok keverednek a szánkban a puhára főtt tésztával. Kérünk még egy tányérral!
Török húsgolyó: Az egész Balkánon ismert étel létezését az egykori török birodalomnak köszönheti. Itt a húsgolyóknak több fajtáját is ismerik. Az egyik a shish, egy hosszúkásra gyúrt golyó, mentával és petrezselyemmel ízesítve, melyet nyársra tűznek és grilleznek. A másik a tire, melyet vékonyra gyúrnak, hasonló eljárással sütnek meg, és vajas paradicsommártással körítenek.
Az akcaabat egy laposra gyúrt „húsgolyó”, ami gyorsabban és könnyebben sül át társainál. Sőt, ropogósabb is! És ne feledkezzünk meg a puritán inegolról sem, amit szintén a törökök hoztak be Bulgáriába a 19. században. Borjú vagy bárányhús az alapja, szódabikarbónával és hagymával.
Svéd húsgolyó: Ha máshonnan nem is, az Ikeából biztosan ismerjük a barnára sült kis golyókat, főtt krumplival, barna- és vörösáfonya-mártással tálalva. Ennél azonban jóval többet tud ez a svéd húsgolyó. A legenda szerint még Skandináviába is a törökökön keresztül érkezett. Ugyanis XII. Sándor uralkodó száműzetését Isztanbulban töltötte, ahonnan ízletes élményekkel tért haza. Nem is csoda, hogy hamar igen népszerű lett az északi országokban is, ahol a hús nagyon drága, így örömmel eresztik fel egy kis morzsával. Az eredmény pedig egy ízletes, mégis takarékos étel lett, amit mára az egész világ ismer és szeret.
Spanyol húsgolyó: Albongidas: A berberek hozták be Spanyolországba, az iszlám kalifátus ideje alatt. A név az arab „al-bunuq” szóból ered, ami mogyorót jelent, és a húsgolyó alakjára utal. Nagyon hasonlít a Romániában készített verzióhoz, mely Moldáviában is népszerű étel. Darált húsból, felengedett krumplipüréből és fűszerekből áll, de készítik még rizzsel is, ebben az esetben levessel tálalják. Itt chifetele névre hallgat.
Lengyel húsgolyó: A lengyel húsgolyót készítik talán a legváltozatosabb módon, mind közül. A legnépszerűbb verziót gombamártással tálalják.
Holland húsgolyó: Ha Hollandiában tartózkodsz egy szerdai napon, ne lepődj meg, ha ezt hallod „Woensdag gehaktdag”, ami annyit jelent, hogy szerda, húsgolyó nap.
Tipp: Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!
A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
 Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!
 
 
 
Forrás:
https://www.finedininglovers.com/article/around-world-meatballs

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi a különbség…?

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

A burgonya önmagában is lehet főétel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató